Κλείσιμο

Επιπλέον μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό θα προτείνει ο Πρόεδρος της Βουλής

Της Ναντίν Χαρδαλιά
 
Στην ενίσχυση των προληπτικών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προχωρά ο Πρόεδρος της Βουλής, με στόχο την καλύτερη θωράκιση και την απρόσκοπτη λειτουργία του νομοθετικού έργου. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον Κώστα Τασούλα στην αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων.
 
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Κώστας Τασούλας, θα ζητήσει την έγκριση της Διάσκεψης για λειτουργία της Ολομέλειας της Βουλής με μικρότερο αριθμό βουλευτών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
 
Συζήτηση νομοσχεδίων στην Ολομέλεια με περιορισμένο αριθμό ομιλητών
 
Συγκεκριμένα αναμένεται να προτείνει την οργάνωση της συζήτησης των νομοσχεδίων με περιορισμένο αριθμό ομιλητών, οι οποίοι θα αποφασίζονται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ώστε να μην υπάρχει εγγραφή μεγάλου αριθμού στον κατάλογο. Άλλωστε κατόπιν διακομματικής συνεννόησης ήδη τα κόμματα έχουν περιορίσει τους ομιλητές τους στο ελάχιστο δυνατό. Ενδεικτική ήταν και η εικόνα κατά τη συζήτηση σημερινού νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην Ολομέλεια, όπου γράφτηκαν μόλις 5 ομιλητές πέραν των εισηγητών.
 
Στις απολύτως απαραίτητες οι συνεδριάσεις των Επιτροπών
 
Με το ίδιο σκεπτικό, η Βουλή αναμένεται να περιορίσει τον αριθμό των συνεδριάσεων των Επιτροπών, περιορίζοντάς τις στις απολύτως απαραίτητες που αφορούν κρίσιμο νομοθετικό έργο και πιθανόν αναστέλλοντας για ένα διάστημα τη λειτουργία ειδικών επιτροπών που δεν έχουν νομοθετικό αντικείμενο αλλά ενημέρωση για μείζονα ζητήματα από κρατικούς αξιωματούχους ή επιστήμονες.
 
Περιορίζονται οι επισκέψεις
 
Στα άμεσα μέτρα που θα λάβει η Βουλή θα είναι και ο περιορισμός των επισκέψεων, καθώς είναι αδύνατον να ελέγχονται οι περίπου 2.000 πολίτες που εισέρχονται καθημερινά από τις τρεις εισόδους της Βουλής.
 
 Ήδη από το περασμένο Σάββατο έχουν διακοπεί οι επισκέψεις σχολείων και ΚΑΠΗ. Από σήμερα εξωτερικούς επισκέπτες δεν δέχεται ούτε η Βιβλιοθήκη του Κοινοβουλίου, ενώ άτυπη οδηγία για περιορισμό των ατόμων που προσκαλούνται στη Βουλή έχει δοθεί και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Ονομαστική ψηφοφορία με διαδοχικές ολιγομελείς ομάδες
 
Σε περίπτωση, δε, αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία, η ιδέα είναι αυτή θα διεξάγεται μεν ηλεκτρονικά, αλλά θα διαρκεί πολύ περισσότερο χρόνο, καθώς θα υπάρξει πρόβλεψη  για κλήση των βουλευτών αλφαβητικά ή ανά εκλογική περιφέρεια, ώστε να προσέρχονται στην αίθουσα της Ολομέλειας ομάδες των 20-30 ατόμων και να αποφευχθεί ο συνωστισμός και των 300 βουλευτών ταυτόχρονα.  
 
Έντονος προβληματισμός επικρατεί κατά πληροφορίες από το πλήθος ατόμων, κυρίως υπαλλήλων, που επισκέπτονται καθημερινά το ιατρείο της Βουλής με συμπτώματα όπως συνάχι, βήχας και πυρετός, καθώς όλοι είναι θορυβημένοι κι αναζητούν ιατρικές συμβουλές.
 
Σε πρώτη φάση οι γιατροί της Βουλής δίνουν ατύπως υποχρεωτική άδεια 2-3 ημερών σε όποιον ή όποια παρουσιάζει συμπτώματα. Η Βουλή θα αναμένει την εξέλιξη της κατάστασης και θα κινηθεί αναλόγως χωρίς να αποκλείεται η λειτουργία των υπηρεσιών σε κλιμάκια και για τα απολύτως απαραίτητα ούτως ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός.
 
«Η Βουλή δεν μπορεί και δεν θα κλείσει», σημείωναν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι ακριβώς λόγω κορωνοϊού προκύπτουν έκτακτες ανάγκες νομοθέτησης, για τις οποίες η Βουλή πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία.  
Από χθες εκτός λειτουργίας έχει τεθεί και ο βρεφονηπιακός και παιδικός σταθμός της Βουλής, μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για 14ήμερο «λουκέτο» στα σχολεία.