Τσίπρας: «13η σύνταξη» για χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ σε νησιά

Την παροχή της αποκαλούμενης από Τσίπρα «13ης σύνταξης»  για φέτος σε χαμηλοσυνταξιούχους πριν την αλλαγή του έτους, αλλά και το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Σε έκτακτο μήνυμά του
, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το κράτος θα διαθέσει 617 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει περίπου 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 850 ευρώ ανά μήνα.

Το κατώτατο βοήθημα θα είναι τα 300 ευρώ, ενώ για ορισμένους θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ. Η ενίσχυση θα δοθεί κλιμακωτά από κάτω προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος με μηνιαίες αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει περισσότερα χρήματα από τον συνταξιούχο των 700 ευρώ. Δείτε εδώ τα ποσά που θα λάβει η κάθε εισοδηματική κατηγορία.

Οι πόροι θα προέλθουν από την υπεραπόδοση των εσόδων στον φετινό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στα νησιά που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος από την προσφυγική κρίση θα ανασταλεί η εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ με την ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αναστολή αφορά τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και τα νησιά της άγονης γραμμής.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το «πάγωμα» των συντελεστών θα ισχύσει έως το τέλος της προσφυγικής κρίσης, χωρίς να δώσει σαφή κριτήρια για το πότε θα γίνει αυτό.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει να αναδιανέμεται στους πολίτες, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε παλαιότερες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως η ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι πρωτοβουλίες για πρόσληψη 5.000 εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία.
Πηγή: skai.gr