LIVE: Η συνεδρίαση της Επιτροπής για Πρέσπες. Ζητούν την επιστολή Κοτζιά

LIVE: Η συνεδρίαση της Επιτροπής για Πρέσπες. Ζητούν την επιστολή Κοτζιά
«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Είχε προηγηθεί ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επισήμανε ότι «η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για 2η ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα, είπε, επίσης ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε ένα κενό. «Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για 2η ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το Σύνταγμα» δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και πρόσθεσε: «αναρωτιέμαι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Σύνταγμα; Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση».

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε, ακόμα, ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την ονομασία, σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε.

Επιζήμια για τη χώρα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι εκχωρεί στα Σκόπια εθνικά δικαιώματα της ελληνικής Μακεδονίας.

«Λίγο πριν λήξει η θητεία σας -και παρά τη συντριπτική βούληση του ελληνικού λαού που είναι απέναντι- αντί να αναζητείτε ευρείες πλειοψηφίες σε κορυφαία ζητήματα όπως αυτό, προχωράτε με υστεροβουλία στην ψήφιση της Συμφωνία. Στόχευση και τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να διχάσει τη ΝΔ και αφού δεν κατάφερε να το κάνει αυτό, προσπάθησε και διέλυσε άλλα κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

«Η ΝΔ παραδόθηκε στην ακροδεξιά συνιστώσα που έγινε η συνισταμένη της», ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

«Θα μας κρίνει όλους η ιστορία και η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της από το 1995 με την ενδιάμεση συμφωνία. Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία, όταν το 2007 στις προγραμματικές δηλώσεις τής κυβέρνησης Καραμανλή, με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη, είχε περιληφθεί η σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Η ιστορία έχει ανοίξει, όταν στις προγραμματικές δηλώσεις τής κυβέρνησης Σαμαρά, το 2012, με υπουργό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ετίθετο το ίδιο θέμα. Η ιστορία έχει ανοίξει, όταν το 2014 ο τότε υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η θέση της χώρας μας είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της και καταγράφει ότι τον Ιούνιο του 2018 ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η εθνική θέση είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Τι άλλαξε; Η ΝΔ πως μπορεί να εξηγήσει τη μεγάλη πολιτική της αντίφαση; Γιατί άλλαξε τη θέση της;», είπε ο Γιάννης Αμανατίδης.

«Σπέρνετε ανέμους αλλά θα θερίσετε θύελλες», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι «ακόμη και τώρα η ΝΔ δεν έχει καταγγείλει τις επιθέσεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε βάρος του κοινοβουλίου».

Καμμένος εναντίον Κατρούγκαλου για το δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού της πΓΔΜ

Ασφυκτικό pressing με ομαδικά πυρά για παραχώρηση μακεδονικής εθνότητας στην πΓΔΜ μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, δέχεται στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Με τη Συμφωνία η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ούτε μακεδονικό έθνος ούτε λαό», διαβεβαίωσε ο ίδιος, επιχειρώντας να αποκρούσει τα πυρά, ομολογώντας, ωστόσο, ότι το ζήτημα της ταυτότητας (σ.σ. «Μακεδόνας»), αποτελεί δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γειτονικής χώρας στο οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να παρέμβει, παρά μόνο να διασφαλίσει ότι δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική ιστορία και κληρονομιά.

«Η Συμφωνία δεν μπορεί να αναγνωρίσει έθνη. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γειτονικής χώρας. Συνεπώς με τη Συμφωνία η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ούτε μακεδονικό έθνος ούτε λαό, παρά μόνο ιθαγένεια. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι, μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που μας θίγουν»,  ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.
 
Η τοποθέτησή του περί ατομικού αυτοπροσδιορισμού όμως πυροδότησε την αντίδραση του Προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη ομολογία επιβεβαιώνει τις ενστάσεις του για τους κινδύνους που κρύβει η Συμφωνία και τις παραχωρήσεις στις οποίες προχωρά.
 
«Άκουσα τον κ. Κατρούγκαλου να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς. Είπε ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός. Αν είναι δικαίωμά τους, τότε για ποιο λόγο γίνεται η Συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ.Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας. Θέλω είτε ο κ. υπουργός να πει και να επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως είτε να πει ότι δεν είναι έτσι να το ανακαλέσει», τόνισε ο κ. Καμμένος.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις διευκρινίσεις του ότι η Συμφωνία αφορά μόνο ιθαγένεια κι όχι λαό, προσθέτοντας παράλληλα ότι με αυτή μπαίνει τέλος στη μονοπώληση του όρου «Μακεδονία» από το γειτονικό κράτος και παράλληλα «ενταφιάζονται οριστικά» οι όποιες αλυτρωτικές διεκδικήσεις και σε ότι αφορά ζήτημα μειονότητας στη χώρα μας.