Κλείσιμο

Διεθνοποίηση και αποδόμηση των τουρκικών ισχυρισμών από την Αθήνα απέναντι στους νέους λεονταρισμούς της Άγκυρας

Η ισχύς των ελληνικών απόψεων είναι στο μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών καθώς η Ελλάδα αδιάλειπτα συναντά ευήκοα ώτα στη διεθνή κοινότητα και στους συμμάχους και εταίρους της

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Σταθερά προσανατολισμένη στη βασική της στρατηγική που είναι η διεθνοποίηση και η αποδόμηση των τουρκικών προκλήσεων σε ρητορικό επίπεδο αλλά και επί του πεδίου -πλέον- η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία και προσοχή τους νέους λεονταρισμούς της Άγκυρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ισχύς των ελληνικών απόψεων είναι στο μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών καθώς η Ελλάδα αδιάλειπτα συναντά ευήκοα ώτα στη διεθνή κοινότητα και στους συμμάχους και εταίρους της ενώ ταυτόχρονα έχει ενισχύσει όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει, την αποτρεπτική ισχύ της χώρας σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Την ίδια ώρα απέναντι στις ανυπόστατες και αναθεωρητικές προκλήσεις της Άγκυρας, η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στις αρχές και αξίες του Διεθνούς Δικαίου. “Πρέπει να καταλάβουν στην Τουρκία ότι όσες φορές κι αν επαναλαμβάνεις ένα ψέμα, αυτό δεν γίνεται αλήθεια. Πολλώ δε μάλλον όταν η Ελλάδα είναι μια χώρα, που με σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο, ανά πάσα στιγμή αναδεικνύει την προκλητικότητα και το ανυπόστατο των τουρκικών ισχυρισμών. Ψύχραιμα, με αυτοπεποίθηση, ανυποχώρητα, η Ελλάδα είναι εδώ, ως παράγων σταθερότητας και ειρήνης, αλλά χωρίς κανένα συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα” διεμήνυσε με σαφήνεια και για πολλοστή φορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το εύρος του τουρκικού αναθεωρητισμού εξέθεσε με παράλληλο πολύ δυνατό συμβολισμό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από το καταφύγιο όπου βρέθηκε στο Κίεβο μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του την ώρα που ηχούσαν οι σειρήνες του πολέμου στην ουκρανική πρωτεύουσα. "Οι Έλληνες έχουμε επίσης έναν μεγάλο γείτονα στα Ανατολικά μας. Έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον μας” είπε ο κ. Δένδιας ενώπιον Oυκρανών, Eλλήνων και ξένων δημοσιογράφων και συνεργείων που κάλυπταν την συνέντευξη τύπου στο ουκρανικό καταφύγιο. “Έναν γείτονα που ζητά αποστρατιωτικοποίηση των εδαφών μας, την ώρα που ο ίδιος αναπτύσσει ισχυρές δυνάμεις απέναντι από τα σύνορά μας. Έναν γείτονα που ισχυρίζεται παρανόμως ότι τμήματα του εδάφους μας ανήκουν σ’ αυτόν. Έναν γείτονα που επανειλημμένα λέει ότι θα έρθει μια νύχτα ξαφνικά. Έναν γείτονα που λέει ότι αν δεν υποκύψουμε στις αιτιάσεις του θα έχουμε την τύχη της Ουκρανίας” κατέληξε.

Σε αυτό το κλίμα, και ενώ μετά τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου στη Μαύρη Θάλασσα ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την αύξηση των αμυντικών δαπανών της Τουρκίας, ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συνέχισε την τακτική “καρότο και μαστίγιο” έναντι της Ελλάδας. Μετά το δήθεν άνοιγμα προσέγγισης και διαλόγου της Αθήνας, επανήλθε προκλητικά κάνοντας εκ νέου συστάσεις προς τη χώρα μας και διαστρεβλώνοντας για μία ακόμη φορά την πραγματικότητα. “ Θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους ότι ο εξοπλιστικός ενθουσιασμός της Ελλάδας ή της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι προσπάθειες εξοπλισμού δεν θα βοηθήσουν σε τίποτα εκτός από το να αυξήσει την ένταση οδηγώντας την κατάσταση σε αδιέξοδο” δήλωσε και συνέχισε να επαίρεται για τον αμυντικό εξοπλισμό της Τουρκίας, η οποία ωστόσο εκλιπαρεί την Ουάσιγκτον να αναβαθμίσει τα τουρκικά F16 και να την εξοπλίσει με νέα.


Τα εξοπλιστικά αδιέξοδα της Τουρκίας πάντως συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τους ειδικούς στις σπασμωδικές και προκλητικές κινήσεις της και στο πλαίσιο αυτό κατατάσσεται και η επίδειξη ισχύος και αλαζονείας που έκανε η Άγκυρα με την πυραυλική δοκιμή στη Μαύρη Θάλασσα. Εκτιμάται δε, ότι ο στόχος αυτών των κινήσεων είναι συγκεκριμένος και ειδικότερα σε ότι αφορά την Ελλάδα επιχειρείται ένας εκφοβισμός ώστε σε επόμενο χρόνο η Αθήνα να δεχτεί να καθίσει σε ένα τραπέζι διαλόγου χωρίς όρους και πλαίσιο. Ταυτόχρονα επιχειρείται να σταλεί και ένα μήνυμα προς τη δύση εκβιάζοντας ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι επιθυμίες της Άγκυρας, τότε αυτή μπορεί να στραφεί αλλού γεωπολιτικά, δείχνοντας κυρίως τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή: skai.gr