O Δένδιας στο Κίεβο: Η συνάντηση με τον Ζελένσκι και το «ελευθερία ή θάνατος» του Κουλέμπα

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι η Ελλάδα καταδικάζει κάθε απόπειρα αλλαγής συνόρων - Πώς περιέγραψε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας την εμπειρία του στο καταφύγιο του Κιέβου

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, μίλησε με τον πρόεδρο της χώρας για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα με την εντατικοποίηση των ρωσικών πυραυλικών χτυπημάτων και τόνισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει πλήρως κάθε απόπειρα αλλαγής συνόρων.

Δένδιας στο Κίεβο

Δένδιας στο Κίεβο

«Έγινα δεκτός στο Κίεβο από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, @ZelenskyyUA, παρουσία του 🇺🇦ΥΠΕΞ D.Kuleba. Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα συνεχίζει την αμέριστη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία & καταδικάζει πλήρως κάθε απόπειρα αλλαγής των συνόρων από δυνάμεις του αναθεωρητισμού», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο Twitter.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο κ. Δένδιας δήλωσε στους δημοσιογράφους: 

«Νομίζω ότι μόλις ολοκληρώθηκε μία σημαντική επίσκεψη σήμερα, εδώ στο Κίεβο. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον ομόλογό μου, τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kuleba, καθώς και τον Πρόεδρο της χώρας Volodymyr Zelenskyy.

Εξετάσαμε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, τη δυνατότητα της Ελλάδας να βοηθήσει την ουκρανική προσπάθεια, αλλά επίσης και τα ευρύτερα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου. Γιατί, θέλω να είμαι σαφής, η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, και στο διμερές πλαίσιο αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχει μία στέρεα βάση. Η βάση είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των κρατών, και στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Και είχα την ευκαιρία να αναδείξω το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. Απειλείται από έναν μεγαλύτερο γείτονα κατά έναν τρόπο ο οποίος αντίκειται πλήρως στο Διεθνές Δίκαιο, και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει έναν λαό, ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι ήταν συγκινητικό για μένα και ότι ο Dmytro Kuleba κατά την τοποθέτησή του μέσα σε καταφύγιο -διότι αναγκαστήκαμε να κατέβουμε στο δεύτερο υπόγειο εφόσον ήχησαν οι σειρήνες και η πόλη δέχτηκε επίθεση από πυραύλους- επανέλαβε το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης “Ελευθερία ή Θάνατος”. Δείχνει αυτό ότι η ουκρανική κοινωνία προσλαμβάνει την πρόκληση με τον ίδιο τρόπο που κι εμείς την καταλαβαίνουμε.

Πηγή: skai.gr