Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης και Eurogroup την Τρίτη για την Ελλάδα

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης την Τρίτη, ώστε να συζητηθούν οι εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, κάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Η Σύνοδος θα αρχίσει στις 19:00 ώρα Ελλάδος, στις Βρυξέλλες.

Θα προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τη  Δευτέρα θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης και η ομάδα εργασίας Euro-working Group, ώστε να προετοιμάσει τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών.



Μπαράζ επαφών έχει εν τω μεταξύ από το απόγευμα της Κυριακής, μετά την επικράτηση του ΌΧΙ στο δημοψήφισμα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο κ. Γιούνκερ έχει συνομιλίες με τους ηγέτες των 18 κρατών-μελών της ευρωζώνης πλην της Ελλάδας, με τις Βρυξέλλες να αναφέρουν πάντως πως «λαμβάνουν υπόψη και σέβονται» το αποτέλεσμα της κάλπης.

Την Τρίτη, θα λάβει χώρα τηλεδιάσκεψη του κ. Γιούνκερ με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει και της έκτακτης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης που θα λάβει χώρα την Τρίτη. Πριν τη Σύνοδο, ο κ. Γιούνκερ θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Τη συνεδρίαση των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης ζήτησαν νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, μετά την επικράτηση του ΌΧΙ στο δημοψήφισμα. Τη Δευτέρα, η γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι, ώστε να εξετάσουν τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου θα κριθεί το ελληνικό αίτημα για την παροχή περαιτέρω παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

«Έχω πλήρη συνείδηση πως η εντολή [του δημοψηφίσματος] δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη αλλά, ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης για επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας», διαμήνυσε το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας.
Πηγή: skai.gr