Δραγάσακης: Έλλειψη εξουσιοδοτήσεων για την επίλυση των ανοιχτών θεμάτων

Για "έλλειψη εξουσιοδοτήσεων που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά" και για "επιμονή των δανειστών αποκλειστικά σε περικοπές συντάξεων" παρά τα ισοδύναμα που παρουσίασε η κυβέρνηση, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, λίγο μετά, τη μικρής διάρκειας (δεν διήρκεσε πάνω από 45 λεπτά) συνάντηση των δυο πλευρών, που έληξε με την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας.

“Δεν θα κάνουμε το σφάλμα των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τρόικας να μπούμε σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο ύφεσης. Δεν υπάρχει περίπτωση για μετάταξη σε υψηλό συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά αγαθά όπως το ρεύμα” τονίστηκε νωρίτερα από κυβερνητικούς κύκλους, που βάλλουν κατά του ΔΝΤ αναφέροντας πως “επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο.”

Xρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική πλευρά, δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο” επισήμαινε από την πλευρά του κοινοτικός αξιωματούχος ανακοινώνοντας την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Η δήλωση Δραγασάκη αναλυτικά:

"Η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

"Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό
όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

"Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

"Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας".

Πηγή: skai.gr