Κομισιόν: Περιμένουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις πριν την πρώτη εκταμίευση

Οι εταίροι-δανειστές «περιμένουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις» από τις ελληνικές Αρχές – με βάση το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου – «ώστε να επιτραπεί η γρήγορη εκταμίευση» της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος στήριξης από τον μηχανισμό ESM, διαμήνυσε σήμερα Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ των «Financial Times».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ορισμένα κράτη της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και η Γερμανία, θέλουν η ψήφιση των επιπλέον προαπαιτούμενων να γίνει όχι απλά πριν την αποδέσμευση της πρώτης δόσης, αλλά πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ξεκαθαρίσει πως για την Αθήνα «δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων προαπαιτούμενων μέτρων» έως ότου η χώρα μας λάβει τα πρώτα κεφάλαια στήριξης, ωστόσο, οι πιστωτές φαίνεται πλέον να θέτουν ως προϋπόθεση την υπερψήφιση επιπλέον μέτρων πριν την πρώτη αποδέσμευση χρημάτων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δεν αποσαφήνισε ποια μέτρα θα πρέπει να υπερψηφίσει η ελληνική Βουλή, όμως η αναφορά της στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής ουσιαστικά «δείχνει» τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν αναφέρεται στο ζήτημα των συντάξεων, η κ. Αντρέεβα δεν έδωσε σαφή απάντηση.

Πάντως, σε ένα θετικό μήνυμα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν αποκάλυψε πως τα κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και «μιλούν με ελληνικές Αρχές», με στόχο την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Η κ. Αντρέεβα προσέθεσε μάλιστα πως στις αποστολές βρίσκονται και οι επικεφαλής των κλιμακίων, που αναμενόταν να καταφτάσουν στην Αθήνα στα μέσα της εβδομάδας.

Όταν πάντως της ζητήθηκε να αποσαφηνίσει αν στην Αθήνα βρίσκεται και η νέα εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, η εκπρόσωπος της Επιτροπής άφησε να εννοηθεί πως έχουν φτάσει μόνο οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και διευκρίνισε πως όλοι οι επικεφαλής των αποστολών αναμένεται να αφιχθούν στη χώρα μας έως την Τετάρτη.

Παρέπεμψε για περαιτέρω πληροφορίες στο ΔΝΤ.
Πηγή: skai.gr