Κλείσιμο

Συμφωνητικά με απολυμένους ΔΥ και προμήθεια 12% φέρεται να έχει ο Κατρούγκαλος

Ιδιωτικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που είτε είχαν απομακρυνθεί από το Δημόσιο είτε είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε προεκλογικά ο τότε δικηγόρος και νυν αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής».

Τα συμφωνητικά φέρεται να προβλέπουν πως ο κ. Κατρούγκαλος δικαιούται να λάβει ως προμήθεια το 12% των ακαθάριστων ποσών που θα επιδικαστούν στους απολυμένους ή διαθέσιμους υπαλλήλους. Η εν λόγω αμοιβή δεν χάνεται ακόμα και σε περίπτωση που μια υπόθεση λήξει με συμβιβασμό, νομοθετική ή άλλης εξώδικη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κατρούγκαλος, ως αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει εξαγγείλει πως θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα ακυρώσει την απομάκρυνση 3.500 πρώην εργαζόμενων από το Δημόσιο.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τα συμφωνητικά υπεγράφησαν την περίοδο που είχε γίνει πλέον σαφές πως ο κ. Κατρούγκαλος θα εντασσόταν στη νέα κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το «Βήμα», ο νυν αναπληρωτής υπουργός διέλυσε τη δικηγορική εταιρεία στην οποία μετείχε δυο μέρες μετά τις εκλογές, στις 27 Φεβρουαρίου, όμως είχε προηγουμένως φροντίσει να μην χάσει τα δικαιώματα που είχε κατοχυρώσει, ώστε να μπορεί να τα διεκδικήσει εάν ποτέ επιστρέψει στη δικηγορία.

Διάψευση και καταγγελία από Κατρούγκαλο

Σε κατηγορηματική διάψευση προέβη πάντως ο ίδιος ο κ. Κατρούγαλος, καταγγέλλοντας πως το έγγραφο που δημοσιεύει ως απόδειξη «Το Βήμα» είναι στην πραγματικότητα «κομμένο και ραμμένο», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για συμφωνητικό που αφορά εργαζόμενο δημόσιο υπάλληλο που έχει μισθολογική διαφορά με το κράτος.

Τον κ. Καρούγκαλο στηρίζει πολιτικά η κυβέρνηση.

Αντιδράσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού

«Εάν αληθεύουν όσα καταγγέλλονται εις βάρος του κου Κατρούγκαλου πρέπει να αποπεμφθεί. Γιατί, τελικώς η 'ελπίδα' δεν ήταν αγωνιστικό αίτημα ήταν εμπορική συναλλαγή που κοστολογείται 12%», σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία.

«Το δημοσίευμα, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναδεικνύει ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπο του Υπουργού», αναφέρει σε δική του γραπτή δήλωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κ. Κατρούγκαλος πρέπει να αποπεμφθεί άμεσα από την κυβέρνηση και να αποδοθεί στους πελάτες του, από τους οποίους σίγουρα θα λείπει», σημειώνει από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας πως το ερώτημα είναι αν υπάρχουν «και άλλα κυβερνητικά ή κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογες σχέσεις;».

«Μείζον ζήτημα» χαρακτηρίζει την υπόθεση Το Ποτάμι, και ζητά να δοθούν εξηγήσεις από τον υπουργό και ανάλογες αποφάσεις από τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με Το Ποτάμι, φαίνεται ότι «ο αγώνας ήταν με το αζημίωτο» και όλα αυτά «δημιουργούν βαριές σκιές» ότι ο κ. Κατρούγκαλος «λειτουργεί όχι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αλλά υπέρ των πελατών του».
Πηγή: skai.gr