Πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Μόντι έχει δηλώσει ότι η Ιταλία δεν χρειάζεται να καταφύγει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προς το παρόν, χωρίς όμως να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο προσφυγής στους μηχανισμούς EFSF και ESM ώστε να μειωθούν οι πιέσεις στο κόστος δανεισμού της χώρας.
«Έχουμε ακόμα κάποιο χρόνο προκειμένου να το συζητήσουμε, θα δούμε ποιες θα είναι οι συνθήκες» δήλωσε ο κ. Προφούμο όταν ερωτήθηκε για το εάν η Ρώμη θα καταθέσει αίτημα αγοράς ομολόγων το Σεπτέμβριο. «Έχουμε μία βαθιά κατανόηση [της κατάστασης] και πιστεύω πως έχουμε τα μέσα να πάρουμε αποφάσεις».
Ωστόσο, ο κ. Προφούμο διαχώρισε τη θέση της Ιταλίας από αυτή της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι η Ρώμη δεν χρειάζεται διάσωση καθώς οι δημόσιοι λογαριασμοί είναι τακτοποιημένοι.
Επιπλέον, ο ιταλός υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας θα κατανοήσουν την επάρκεια των μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση Μόντι στο πλαίσιο που προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, και συνεπώς ότι η Ρώμη δεν θα χρειαστεί να δεχτεί αυστηρούς όρους προτού ξεκινήσει η αγορά ομολόγων.
«Στη δική μας περίπτωση ένα Μνημόνιο Κατανόησης δεν θα προβλέπει περαιτέρω στοιχεία», κατέληξε ο κ. Προφούμο.
Σήμερα, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά διαμορφώθηκε στο 5,81%. Ο δεκαετής τίτλος αποτελεί σημείο αναφοράς για το αξιόχρεο ενός κράτους.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.