Μειώνονται τα «αγκάθια» στη συνεδρίαση του Eurogroup

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του Eurogroup, που θα κρίνουν το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας καθώς και oι διαβουλεύσεις για το PSI. Πριν τη συνεδρίαση, διεφάνη ιδιαίτερα έντονα ότι ανετράπη το βαρύ κλίμα για τη χώρα μας, και έχει διαμορφωθεί μια ομάδα πίεσης για την επίτευξη συμφωνίας. Στη συνεδρίαση συμμετέχουν για την ελληνική πλευρά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα «αγκάθια» στη συνεδρίαση για την επίτευξη συμφωνίας φαίνεται ότι μειώνονται. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του πρώτου δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης αλλά και για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες στο PSI.

Επισημαίνουν
ταυτόχρονα πως δεν έχει βρεθεί έως τώρα λύση για τη συμμετοχή στο ελληνικό PSI των ομολόγων που κατέχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για τη διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η ελληνική πλευρά κατάφερε να περάσει στη χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Εurogroup τη θέση της για τη λειτουργία του ειδικού λογαριασμού καθώς βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ.

Η πρόσθετη συνεισφορά ώστε το χρέος να πλησιάσει εάν δεν φτάσει το 120% του ΑΕΠ, εκτιμάται σε 18 δισ. ευρώ.

Πιέσεις για συνολική επίλυση του «ελληνικού ζητήματος» κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ασκούν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πρέπει να λάβουμε
σήμερα απόφαση για την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει πλέον χρόνος», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η Ελλάδα κατέβαλε «σημαντικές προσπάθειες» προκειμένου να αποσπάσει το δεύτερο πακέτο στήριξης και να αποφύγει τη χρεοκοπία, δήλωσε από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία συμμετέχει στη σημερινή συνεδρίαση.

Μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, έστειλε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους, θεωρώντας «προφανές» - όπως χαρακτηριστικά είπε – ότι σήμερα θα κλείσει μία μακρά περίοδος αβεβαιότητας.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, αλλά μόνο σε επιμέρους τεχνικά ζητήματα και κάλεσε την Ευρώπη να στείλει καθαρά μηνύματα, με αποφάσεις και κανόνες που είναι σταθεροί και δε μεταβάλλονται κάθε λίγο.

O έλληνας ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε με την Φινλανδή ομόλογό του, Γιούτα Ουρπιλάινεν καθώς και με τον επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στο μεταξύ, στο προοίμιο της κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφλγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Parlament: «Kάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο της, όσο η Ελλάδα επιθυμεί να ακολουθήσει αυτό το δρόμο». Πριν από λίγο μια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι «είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι».

Παρέμβαση του έλληνα πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Eurogroup:

Στη διάρκεια του Eurogroup, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, φαίνεται να τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και, παράλληλα με την εφαρμογή του PSI, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα μειώσει την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.

Πηγή: skai.gr