Κλείσιμο

ΗΠΑ: Η φαρμακευτική Merck ζητά από τον FDA έγκριση για το χάπι κατά του κορωνοϊού

Αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να δώσει επείγουσα άδεια για το χάπι κατά του κορωνοϊού (εμπορική ονομασία μολνοπιραβίρη) κατέθεσε η φαρμακοβιομηχανία Merck, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα. 

Εάν ο FDA ανάψει το «πράσινο φως» και δώσει άδεια χρήσης στο χάπι της Merck, θα πρόκειται για το πρώτο φάρμακο κατά του κορωνοϊού που θα λαμβάνεται από το στόμα, αφού εκείνο που ετοιμάζει η Pfizer αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου.

Δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα έδειξαν πως η μολνοπιραβίρη μπορεί να μειώσει στο μισό τις πιθανότητες θανάτου ή νοσηλείας όσων κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν σοβαρή COVID-19. Η ιική αλληλούχηση που έχει γίνει μέχρι τώρα έδειξε ότι το χάπι είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, περιλαμβανομένης της Δέλτα, σύμφωνα με τη Merck.

Ο FDA θα εξετάσει τα δεδομένα της Merck για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου προτού λάβει την απόφαση, η οποία ενδεχομένως να ληφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι το πειραματικό αντιικό φάρμακο Molnupiravir που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Merck & Co μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας λόγω σοβαρής COVID-19.

Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη η φαρμακευτική εταιρεία έχει την επωνυμία MSD. 

Πηγή: skai.gr