Κορωνοϊός: Το αντιβιοτικό που ίσως γράψει το τέλος της πανδημίας

Σημαντικές ελπίδες για τη θεραπεία με αντιβιοτικό όσων έχουν ήδη κολλήσει κορωνοϊό δημιουργούν οι τελικές κλινικές μελέτες του φαρμάκου με μολνοπιραβίρη (molnupiravir), ενώ φαίνεται πλέον να λειτουργεί και προληπτικά, αποτρέποντας τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2.

Μέχρι σήμερα χορηγούνται φαρμακευτικές αγωγές στα νοσοκομεία για την καταπολέμηση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, την Covid-19, αλλά το χάπι που ανέπτυξε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck μπορεί να ληφθεί και στο σπίτι, όπως κάθε συνταγογραφημένο αντιβιοτικό.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο The ConversationΤο φάρμακο αυτό δείχνει να αναστέλλει επιτυχώς την αντιγραφή του RNA πολλών ιών, συμπεριλαμβανομένου και του νέου κορωνοϊού, καθώς και παλαιότερων, όπως ο SARS-CoV-1 και ο MERS.

Όταν ο κορωνοϊός αναπαράγεται, δημιουργεί αντίγραφο του δικού του RNA, αλλά το φάρμακο αυτό εισβάλλει στο νέο RNA δίνοντας του εντολή αυτοκαταστροφής, οδηγώντας τον ιό στον θάνατο και καθαρίζοντας τον ανθρώπινο οργανισμό από αυτόν.

Η εταιρία είχε ανακοινώσει τη δημιουργία του φαρμάκου από τον Μάρτιο. Πλέον έχουν προχωρήσει οι μελέτες σε ανθρώπους, με χορήγηση του φαρμάκου σε 202 συμπτωματικούς ασθενείς με Covid-19 (εκτός νοσοκομείο) και καταγράφεται ότι τρεις ημέρες μετά τη χορήγησή του ο ιός ελαττώνεται σημαντικά στον οργανισμό όσων εμφανίζουν ήπια συμπτώματα: Μόνο το 2% όσων υποβλήθηκαν σε τριήμερη θεραπεία με 800 μικρογραμμάρια μολνοπιραβίρης είχαν ακόμη ιικό φορτίο, έναντι 17% όσων έλαβαν ομοίωμα (placebo) της θεραπείας.

Ακόμη καλύτερα, στις πέντε ημέρες από την έναρξη της θεραπείας όλοι (100%) όσοι έλαβαν είτε 400 είτε 800 μικρογραμμάρια του φαρμάκου εξαφάνισαν εντελώς τον κορωνοϊό απο τον οργανισμό τους, ενώ 11% όσων έλαβαν placebo εξακολουθούσαν να έχουν ιικό φορτίο.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων, πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες σε νοσηλευόμενους πλέον ασθενείς, είναι ότι όχι μόνο το φάρμακο καθαρίζει τον οργανισμό από τον κορωνοϊό, αλλά και εμποδίζει τη μετάδοσή του.

Το κέρδος από μια επιτυχή δοκιμή του φαρμάκου αυτού και όσων άλλων βασιστούν στην ίδια ουσία είναι τεράστιο: Το χάπι αυτό θα αρκεί να προλάβει τις περισσότερες περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας, αλλά και να παρεμποδίσει τη μετάλλαξη του ιού, καθώς ουσιαστικά τον υποχρεώνει να μεταλλάξει τον εαυτό του σε κάτι θνησιγενές, κάτι που θα μπορούσε να ονομαστεί ως… Μετάλλαξη Ωμέγα, η οποία θα βάλει τέλος στον εφιάλτη του κορωνοϊού.