ΥΠΕΞ για τουρκική Navtex: Είναι παράνομη - Να ανακληθεί άμεσα

Σε υψηλούς τόνους απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα για το διάστημα από 21 έως 29 Νοεμβρίου.

Το ΥΠΕΞ τονίζει ότι η Άγκυρα παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ζητεί ανάκληση της παράνομης Navtex και καταδικάζει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, «η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου».

«Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα. Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί "στρατηγική προτεραιότητα"», τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: skai.gr