Της Ιωάννας Μάνδρου

Κανένα ελαφρυντικό να μην αναγνωριστεί στους 20 από τους 22 συνολικά που κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση της Siemens πρότεινε η Εισαγγελέας του δικαστηρίου, πρόταση που αν γίνει δεκτή από τους δικαστές, θα οδηγήσει σε αυστηρές ποινές για τους κατηγορουμένους.

Η εισαγγελέας πρότεινε την μη αναγνώριση ελαφρυντικών στους 20 από τους 22 καταδικασθέντες κατηγορουμένων με την εξαίρεση δύο επιχειρηματιών που φέρεται να λειτούργησαν ως «παρένθετα πρόσωπα» στη διαδρομή του «μαύρου χρήματος».
 
Για μόνο αυτούς τους δύο κατηγορούμενους η εισαγγελέας ζήτησε να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.
 
Κατά περίσταση, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αιτήθηκαν την αναγνώριση των ελαφρυντικών περιστάσεων του σύννομου πρότερου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Η διαδικασία με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης επί των ελαφρυντικών και τις ποινές θα συνεχιστεί τη προσεχή Δευτέρα, ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί πιθανότατα τη Δευτέρα.

Η δίκη με τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού κράτησε πάνω από τρία χρόνια ενώ συνολικά για την υπόθεση οι έρευνες της δικαιοσύνης διήρκεσαν 14 χρόνια, ενώ παράλληλα και η Βουλή κατ’ επανάληψη ασχολήθηκε με την αναζήτηση ευθυνών σε πολιτικούς, ενώ οι καταγγελίες για πολιτικό χρήμα δεν επιβεβαιώθηκαν από τις πολύχρονες δικαστικές έρευνες.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η απόφαση έρχεται μετά από τόσα χρόνια, όταν η σύμβαση για την οποία έγινε η δίκη ήταν του 1998 μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens, η μόνη σύμβαση με την γερμανική εταιρεία που φθάνει σε απόφαση.
 

Πηγή: skai.gr