Γιατί οι μεταλλάξεις καθορίζουν τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος - Τι λένε οι ειδικοί

Το τρίτο κύμα της πανδημίας προελαύνει στην Ελλάδα και οι ειδικοί ανησυχούν πως δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή του. Η ραγδαία μετάδοση του ιού παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, οφείλεται στην εξάπλωση της επικίνδυνης βρετανικής μετάλλαξης. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα συνολικά 1.667 κρούσματα αυτής της μετάλλαξης.

Επικρατούν σταδιακά οι μεταλλάξεις – Τι εκτιμούν οι ειδικοί

«Σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90%, σε άλλες περιοχές από το 40% πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%», τόνισε ο  Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Στην Αττική όπου και παρουσιάζεται το εντονότερο πρόβλημα, το 70% περίπου των κρουσμάτων είναι με το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης», τόνισε από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Εξήγησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι η κυριαρχία των μεταλλάξεων στα κρούσματα είναι η μία από τις τρεις αιτίες για την επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας. Οι άλλες δύο αιτίες είναι η κόπωση των πολιτών που οδηγεί σε μη τήρηση των μέτρων και οι καιρικές συνθήκες καθώς όπως και στη γρίπη, τον Φεβρουάριο και τον μισό Μάρτιο εμφανίζονται πάντα τα περισσότερα κρούσματα.

Τρόμο προκαλεί η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και περιέχει τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Ο ιατρός - ερευνητής Γιώργος Παυλάκης τόνισε ότι οι μεταλλάξεις θα πολλαπλασιάζονται «σαν τις κατσαρίδες» και θα συνδυάζονται μεταξύ τους «για να βγαίνει το χειρότερο» το οποίο όπως εξήγησε είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη μετάδοση του ιού.

Στο βαθύ κόκκινο περισσότερες περιοχές – Δύσκολη η κατάσταση στην Αττική

Τις τελευταίες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν σταθερά πάνω από 2.000 παρά τα ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ακόμη περισσότερες περιοχές βρίσκονται πλέον στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο» και δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλες, καθώς σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής.

Στην Αττική η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε τετραψήφιο αριθμό τις τελευταίες ημέρες και το Σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική θα ξεκινήσει να πέφτει στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι για να μειωθούν πανελλαδικά τα κρούσματα σε 800 δεν αρκεί παράταση του lockdown για μια εβδομάδα αλλά για έναν μήνα.

Στα όριά τους τα νοσοκομεία της Αττικής

Τα νοσοκομεία της Αττικής είναι πλέον στα όριά τους. Εκφράζονται φόβοι ότι οι συνολικά 348 κλίνες ΜΕΘ Covid στο λεκανοπέδιο δεν θα είναι αρκετές.

«Τις επόμενες ήμερες η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί, με περισσότερες εισαγωγές και διασωληνώσεις, ταχύτερη μετάδοση λόγω των μεταλλάξεων. Θα είναι το τελευταίο που θα αναστραφεί αυτό» σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος και απηύθυνε έκκληση σε όλους να κάνουν «μια προσπάθεια ακόμα».

Ανησυχία για τις νοσηλείες παιδιών με κορωνοϊό

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα περιστατικά βρεφών και παιδιών που νοσούν από κορωνοϊό και μεταφέρονται για νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Στο Νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, χωρίς να είναι διασωληνωμένα, 2 παιδιά ηλικίας 9 και 6 ετών, ενώ στην απλή κλινική του Νοσοκομείου, νοσηλεύονται άλλα 5 παιδιά με κορωνοϊό. Πρόκειται για ένα παιδί 14 ετών και τέσσερα βρέφη κάτω του ενός έτους.

Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από αύριο

Από αύριο Σάββατο 5 Μαρτίου, οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους μια επιπλέον ώρα κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, η απαγόρευση κυκλοφορίας αντί για τις 18.00 θα αρχίζει στις 19.00 και θα διαρκεί έως τις 05.00, σε όλη την επικράτεια.

Εντατικοί αναμένεται να είναι οι έλεγχοι της Αστυνομίας προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα καθώς συμφώνα με τις προγνώσεις, ο καιρός θα είναι καλός κάτι που ευνοεί τις εξωτερικές δραστηριότητες.

Πηγή: skai.gr