Κρίσιμη συνάντηση Διαμαντοπούλου με ΠΝΟ – Έκκληση από τους αγρότες της Κρήτης

Νέα συνάντηση με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας έχει η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου. Η ΠΝΟ αποτελείται από 8 από τα συνολικά 14 ναυτεργατικά σωματεία και η οποία εκπροσωπεί όλες τις τάσεις της Ομοσπονδίας.

Αμέσως μετά αναμένεται να συνεδριάσει η ΠΝΟ προκειμένου να αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων της.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μανώλης Γερακιανάκης, σημείωσε ότι οι αγρότες στηρίζουν τα αιτήματα των ναυτικών, αλλά υπογράμμισε ότι θα έχουν μεγάλο πρόβλημα αν δεν φύγουν σήμερα τα προϊόντα από την Κρήτη. Έκανε έκκληση στην ΠΝΟ να επιτρέψει σε ένα καράβι να φύγει το βράδυ μόνο για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων. «Είμαστε δίπλα τους αλλά τα προϊόντα δεν μπορούν να περιμένουν», είπε και επανέλαβε το αίτημα για αλληλεγγύη, ώστε «να συνεργαστούμε και να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική της κυβέρνησης».

Ο Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού)  είπε ότι οι αγρότες της Κρήτης θα στείλουν ψήφισμα συμπαράστασης προς τους ναυτικούς. Σχολιάζοντας την έκκληση των αγροτών, είπε αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση με την Άννα Διαμαντοπούλου, ότι θα λάβει υπόψη όλα όσα προηγήθηκαν και να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους, αλλά αν μείνει στην αδιαλλαξία «η κλιμάκωση του αγώνα θα είναι μονόδρομος».

«Δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα αν η κυβέρνηση δεν δώσει λύση στα προβλήματά μας», διεμήνυσε. Μεταξύ άλλων, οι ναυτεργάτες ζητούν την άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, διατήρηση του καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία, διατήρηση του ΝΑΤ, διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Οίκο Ναύτη.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση στη συνάντηση με την υπουργό. Αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, είπε ότι έχουν διώξει τα καράβια και έχουν καταδικάσει στην ανεργία τους εργαζόμενους. «Έχετε περάσει την κόκκινη γραμμή αιτημάτων και υπερβολής» είπε απευθυνόμενος στους συνδικαλιστές.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε την Άννα Διαμαντοπούλου να κάνει «συγκεκριμένα βήματα για επίλυση των αιτημάτων που θέτουν οι ναυτεργάτες» και υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε τα προϊόντα των αγροτών να μη σαπίσουν στα χωράφια. Είπε ακόμα ότι πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση της μίας κοινωνικής ομάδας με την άλλη.

 Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι την ΠΝΟ δεν την ενδιαφέρει να σωθεί το καράβι της χώρας αλλά το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να διατηρήσει τα κεκτημένα της και να αποκτήσει επιπλέον.
Πηγή: skai.gr