Κλείσιμο

Άνοιγμα Εκκλησιών: Αποστάσεις, μάσκες - Πώς θα κοινωνήσουν οι πιστοί

Ανοίγουν από την Κυριακή οι πόρτες των Εκκλησιών για τους πιστούς. Στους ναούς και τους χώρους λατρείας θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες καραντίνας λειτουργίες και τελετές με τη συμμετοχή πιστών.

Αυστηρά είναι ωστόσο τα μέτρα προστασίας που θα εφαρμοστούν. Στην είσοδο των ναών θα υπάρχει σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων που θα μπορούν να εισέρχονται στο ναό καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50.

Ισχύει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας μέσα στους ναούς, είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών ενώ οι επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται συχνά.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Πατήρ Ανδρέας Μαρκόπουλος από τον Ναό Αγίου Νικολάου στον Πειραιά, εξήγησε ότι οι ναοί είναι πανέτοιμοι με αντισηπτικά, μάσκες και οινόπνευμα για τους πιστούς. Όπως είπε μέσα στο ναό θα υπάρχουν 50 καθίσματα και όταν ο αριθμός συμπληρωθεί δεν θα μπαίνουν άλλοι. Οι υπόλοιποι θα ακούσουν τη λειτουργία στον προαύλιο χώρο καθώς θα ανοίξουν τα μεγάφωνα.

Ο αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Κωτούλας εξήγησε στον ΣΚΑΪ πως θα γίνει η διαδικασία της Θείας Κοινωνίας.

«Ο κάθε ένας πιστός θα είναι σε απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο, οι πιστοί θα βγάζουν τη μάσκα, θα κοινωνούν και στη συνέχεια θα έρχονται να πάρουν το αντίδωρο το οποίο θα είναι τυλιγμένο στο αλουμινόχαρτο».

Πηγή: skai.gr