Spiegel: Βελτιωμένη η λίστα της Αθήνας, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος

Βελτιωμένη χαρακτηρίζει τη λίστα που απέστειλε η Αθήνα, «πηγή ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών» (σ.ε εκτιμάται πως είναι το γερμανικό) που επικαλείται σε δημοσίευμά του το Der Spiegel.

Η ίδια πηγή, τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει διάφορα στην κοστολόγηση οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται είναι πιο συγκεκριμένες και έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα. «Υπάρχει πρόοδος, αν και ακόμα υπάρχει δρόμος να διανυθεί» είπε χαρακτηριστικά.

«Η λίστα δεν είναι αρκετή πλέον»

Πάντως, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Johan Van Overtfeldt, σε δηλώσεις του στο ίδιο άρθρο του Spiegel, αναφέρει ότι «η λίστα δεν είναι αρκετή πλέον» και ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα παραβιάσει τις δεσμεύσεις της τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Grexit.
«Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στη χρεοκοπία, αλλά δεν πρόκειται να λάβει στήριξη από τους εταίρους της ή από το ΔΝΤ εάν δεν ικανοποιήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις» πρόσθεσε, σημειώνοντας με νόημα ότι «και στο παρελθόν υπήρξαν υποσχέσεις, που τελικά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ».

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη γραμμή στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, να παρέχουν βοήθεια μόνο σε αντάλλαγμα την ψήφιση νόμων. Οι δαπάνες (από τις προηγούμενες κυβερνήσεις) είχαν πράγματι μειωθεί, αλλά οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και η συγκέντρωση φορολογικών εσόδων είχαν ανακοινωθεί από χρόνια και τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν. Ο Τσίπρας δεν είναι υπεύθυνος γι’ αυτό, αλλά πλησιάζει σε αυτό το σημείο όλο και περισσότερο» εξήγησε ο Johan Van Overtfeldt.
Πηγή: skai.gr