Κλείσιμο

Morgan Stanley: Οι αυξήσεις επιτοκίων φέρνουν πάντα κρίση ή ύφεση – Τι να κάνετε

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του οίκου, οι κύκλοι αύξησης των επιτοκίων από το 1950 και μετά προκάλεσαν ύφεση στο 80% των περιπτώσεων καθώς και δύο χρηματοοικονομικές κρίσεις, το 1984 και το 1994.

Όλοι οι κύκλοι αύξησης των επιτοκίων των τελευταίων 70 ετών κατέληξαν σε ύφεση και/ή χρηματοοικονομική κρίση.

Αυτή η φορά δεν θα είναι διαφορετική, προειδοποιεί η ομάδα στρατηγικής ανάλυσης της Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές αγορές, με επικεφαλής τον Graham Secker.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του οίκου, οι κύκλοι αύξησης των επιτοκίων από το 1950 και μετά προκάλεσαν ύφεση στο 80% των περιπτώσεων καθώς και δύο χρηματοοικονομικές κρίσεις, το 1984 και το 1994.

«Πριν από μία εβδομάδα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι αυτή η παρατήρηση ήταν θεωρητική. Τώρα γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι διαφορετικό αυτή τη φορά», σημειώνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Οι χρηματοοικονομικές κρίσεις δεν οδηγούν πάντα σε ύφεση (όπως φάνηκε το 1984, το 1987, το 1994 και το 1998), όμως οι πιθανότητες δεν φαίνονται καλές αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την προοπτική μιας σημαντικής σύσφιγξης της  διαθεσιμότητας πιστώσεων, σε συνδυασμό με την πολύ αντεστραμμένη καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων, εξηγούν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι η τελευταία αύξηση στην αβεβαιότητα σε αγορές και σε μακροοικονομικό επίπεδο δεν πρόκειται να μετριαστεί σύντομα. Συνεπώς, ο οίκος συστήνει στροφή σε μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά καθώς και τίτλους  που προσφέρουν ποιότητα και ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, αναβαθμίζει τις τηλεπικοινωνίες σε overweight και διατηρεί αυξημένες θέσεις σε εταιρείες πολυτελείας και τεχνολογικές.

Παρά τη μείωση των αποτιμήσεών τους, οι προοπτικές για τις τράπεζες έχουν επιδεινωθεί την τελευταία εβδομάδα, για αυτό και η Morgan Stanley συστήνει στους πελάτες της να βγαίνουν πωλητές στον κλάδο σε κάθε ουσιαστικό ράλι των μετοχών του.

Οι υπερ-αποδόσεις των ευρωπαϊκών αγορών έναντι της Wall Street αναμένεται να επιβραδυνθούν το επόμενο διάστημα, λόγω της στροφής των επενδυτών από τις μετοχές αξίας και από τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Και την ίδια στιγμή, ο οίκος βγάζει τις μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης από την «buy list» του, λόγω της προοπτικής της χαμηλότερης διαθεσιμότητας πιστώσεων και των εντεινόμενων οικονομικών κινδύνων.

Πάντως, η Morgan Stanley σημειώνει ότι τα σενάρια των προβλέψεών της για την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών παραμένουν άθικτα. Το κεντρικό σενάριο του οίκου μιλά για μείωση 10% στα κέρδη ανά μετοχή φέτος και P/E 13,3. Μετά την τελευταία πτώση, η τιμή-στόχος του οίκου με βάση αυτές τις εκτιμήσεις δεν βρίσκεται πλέον χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές, όμως από την άλλη πλευρά, δεν προβλέπει και περιθώρια ανόδου.

Το bear σενάριο της Morgan Stanley μιλά για πτώση των ευρωπαϊκών αγορών κατά 15,9% από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ το bull σενάριο υπολογίζει τα περιθώρια ανόδου στο 16,7%. «Μία γρήγορη επίλυση των ανησυχιών για τις τράπεζες σε συνδυασμό με περιορισμένες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων και  καλύτερη των προβλέψεων οικονομική ανθεκτικότητα θα μπορούσαν να σπρώξουν τις αγορές προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνουν οι αναλυτές, αναφερόμενοι στο bull σενάριό τους.

Πηγή: Moneyreview