Έρχεται η Primark στην Ελλάδα;

Στο Facebook υπάρχει ομάδα με την ονομασία «Θέλουμε Primark στην Ελλάδα/We want Primark in Greece» με 2.159 οπαδούς. Και μπορεί όταν δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα, το αίτημά της να έμοιαζε με ευσεβή πόθο, πλέον όμως δεν αποκλείεται το αίτημα να ικανοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η βρετανική αλυσίδα ένδυσης – υπόδησης, η οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο εξωτερικό λόγω και των χαμηλών τιμών της, εξετάζει την είσοδό της στην ελληνική αγορά.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν την Primark να έχει διερευνήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας πολύ μεγάλου καταστήματος στο ένα εκ των δύο εμπορικών κέντρων που πρόκειται να κατασκευαστούν στο Ελληνικό. Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη καμία σχετική συμφωνία, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την παραχώρηση του Ελληνικού στη Lamda Development.

H Primark είναι μία από τις μεγαλύτερες λιανεμπορικές επιχειρήσεις ένδυσης στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος λιανέμπορος ειδών ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ, με βάση τον όγκο πωλήσεων, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αποτελεί θυγατρική εταιρεία του βρετανικού ομίλου ABF (Associated British Foods), εισηγμένου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος δραστηριοποιείται ακόμη στην παραγωγή ζάχαρης, στο λιανεμπόριο τροφίμων, στην παραγωγή πρώτων υλών αρτοποιίας και στην παραγωγή ζωοτροφών.

Η Primark ιδρύθηκε το 1969 στο Δουβλίνο και σήμερα διαθέτει 384 καταστήματα σε 13 χώρες (Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Πολωνία και ΗΠΑ). Το 2020 (η οικονομική χρήση ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου 2019 και ολοκληρώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2020) πραγματοποίησε πωλήσεις  5,89 δισ. στερλίνες, επηρεασμένη φυσικά από την πανδημία, καθώς στην προηγούμενη χρήση οι πωλήσεις της ήταν 7,79 δισ. στερλίνες. Τα λειτουργικά της κέρδη στην τελευταία χρήση διαμορφώθηκαν σε 362 εκατ. στερλίνες έναντι 913 εκατ. στερλινών στη χρήση 2018/2019.

Πηγή: moneyreview