ΔΝΤ: Κόψτε 14 δισ. μέχρι το 2014

Η προσπάθεια εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και διόρθωσης των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών που υπήρχαν έως το 2009, οδήγησαν σε μια παρατεταμένη και επιδεινούμενη ύφεση με το ΑΕΠ να μειώνεται το 2011 κατά 6,9%, σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ για το δεύτερο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες. Σε αυτή επισημαίνεται ότι η ύπαρξη πειστικών διαρθρωτικών μέτρων στον τομέα των δαπανών ύψους 5,5% του ΑΕΠ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2014 για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%, αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η άσχημη οικονομική κατάσταση οδήγησε στην εκροή του ενός τρίτου των καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ καθίσταται σαφές ότι η πορεία του προγράμματος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει μηδαμινά περιθώρια για αποκλίσεις ή ακόμη και για να απορροφήσει τις επιπτώσεις από πιθανούς εξωτερικούς κραδασμούς.

Κλειδί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Εάν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και δεν υπάρξουν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, θα προκληθεί βαθύτερη ύφεση και το χρέος θα εκτιναχθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα, τονίζεται και προστίθεται ότι σε όλο αυτό τον προβληματισμό δεν βοηθά η αβεβαιότητα που προκαλούν ο πολιτικές εξελίξεις και οι επικείμενες εκλογές. Γι αυτό, αναφέρεται, οι δανειστές επέμειναν σε διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος. Εάν πάραυτα υπάρξουν αποκλίσεις, σημειώνεται ότι αναπόφευκτα η χώρα θα χρειασθεί και νέα χρηματοδότηση, χωρίς την οποία θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Η έκθεση, συνολικής έκτασης 232 σελίδων, αναφέρει ότι το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αποσκοπεί στο να καταστήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πιο αποτελεσματικές, να μειώσει τον κατώτατο μισθό και να περιορίσει το μη μισθολογικό κόστος, ενώ τονίζεται ότι μέτρα απελευθέρωσης των υπηρεσιών θα συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Όσο πιο σύντομα υπάρξουν κέρδη στον τομέα της ανταγωνιστικότητας τόσο πιο νωρίς θα έρθει η ανάπτυξη, εξέλιξη που θα συμβάλλει στη διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος

Τονίζεται η διοχέτευση 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να μπορέσουν αυτές να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης και της αναδιάρθρωσης του χρέους. Σημειώνεται δε ότι στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, θα διατηρηθεί η ιδιωτική ιδιοκτησία τους, αλλά καθίσταται σαφές ότι το πλαίσιο της λειτουργίας των τραπεζών θα εξορθολογισθεί και θα ενδυναμωθεί έτσι ώστε να διασφαλισθεί η σωστή χρήση των κονδυλίων που δίνονται για την ανακεφαλαιοποίηση.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η εμπειρία από το πρώτο πρόγραμμα έδειξε πως θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος για να υλοποιηθούν και να αρχίσουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις και να βελτιωθεί η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας.
Πηγή: skai.gr