Νέα δανειακή στήριξη ζητά η Ελλάδα από το ΔΝΤ (pdf)

Ολόκληρη η επιστολή ΕΔΩ

Νέα δανειακή στήριξη ζητά η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρει σε επιστολή που έστειλε στο ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς να γίνεται λόγος σε κάποιο συγκεκριμένο ποσό.

Ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει στην Κριστίν Λαγκάρντ πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την εφαρμογή πολιτικών που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα ενισχύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα επιτρέψουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας, τονίζοντας μάλιστα πως ορισμένα από τα απαιτούμενα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαιώνει ότι οι εν λόγω πολιτικές θα υλοποιηθούν με δικαιότερη κατανομή των βαρών ανάμεσα στα κοινωνικά και τα εισοδηματικά στρώματα, που θα «διορθώνει αδικίες του παρελθόντος».

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως το αίτημα για νέα δανειακή στήριξη από το ΔΝΤ συνοδεύει το νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης που έχει ζητήσει η χώρα μας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το πνεύμα της επιστολής φανερώνει τον κεντρικό ρόλο που κατά πάσα πιθανότητα θα διαδραματίσει το Ταμείο και στο νέο πλαίσιο στήριξης της Ελλάδας, παρά την προηγούμενη αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει ζητήσει εγγυήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, καθώς διαφορετικά κρίνει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Το ισχύον πρόγραμμα στήριξης του Ταμείου λήγει τον Μάρτιο του 2016, και σε αυτό απομένουν δόσεις ύψους 16,4 δισεκ. ευρώ. Δεν είναι γνωστό αν το νέο δάνειο – αν δοθεί από το Ταμείο – θα αυξάνει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του οργανισμού στο νέο πρόγραμμα, με δεδομένο ότι η συνεισφορά των 50 δισεκ. από τον ESM δεν αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας μας ως το 2018, που υπολογίζονται στα 82 με 86 δισεκ. ευρώ.
Πηγή: skai.gr