Συμμετοχή της Ελλάδας στον Turkish Stream συζήτησαν Πούτιν-Τσίπρας

Το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στον ενεργειακό αγωγό Turkish Stream, που θα συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει οποιαδήποτε απτή συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζει η ελληνική πλευρά (εάν βεβαίως υπάρξει ελληνική συμμετοχή) είναι να γίνει σύνδεση του Turkish Stream με το ελληνικό δίκτυο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και στη συνέχεια ο αγωγός να κινηθεί τόσο προς την Ανατολική Ευρώπη όσο και προς ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό σκέλος – που είναι γεωπολιτικά σημαντικότερο – ο αγωγός αρχικά θα κινείται παράλληλα με τον TAP και στη συνέχεια θα επεκτείνεται προς τη Σερβία και την Ουγγαρία, με την προοπτική να καταλήγει σε έναν κόμβο που θα μπορεί να διοχετεύσει ενεργειακούς πόρους τόσο προς την Ανατολική όσο και τη Δυτική Ευρώπη.

Σημειώνεται πάντως πως για την ώρα ο Turkish Stream παραμένει πρωτίστως μια συμφωνία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αποτελεί τη λύση που βρήκε η Ρωσία όταν η Ε.Ε. ουσιαστικά μπλόκαρε τον αγωγό South Stream, ο οποίος θα διερχόταν μέσω Βουλγαρίας.

Ο Turkish Stream εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια της Ελλάδας για ενεργειακές διασυνδέσεις στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη. Χθες Μεγάλη Τρίτη, Ελλάδα, Σερβία, ΠΓΔΜ, Ουγγαρία και Τουρκία υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας τους, με άξονα τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τα εδάφη της νότιας και της κεντρικής Ευρώπης.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης