Επικίνδυνη ήττα της Αργεντινής στον αγώνα για τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα

Κίνδυνο νέας πτώχευσης αντιμετωπίζει η Αργεντινή, αφότου τη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε ακόμα και να ακούσει την έφεση της λατινοαμερικανικής χώρας στη δικαστική μάχη του Μπουένος Άιρες με τους πιστωτές που αρνήθηκαν να λάβουν μέρος εθελοντικά στις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, διατάσσοντας Αργεντινή να καταβάλει 1,33 δισεκατομμύρια δολάρια στους δανειστές που αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στις ανταλλαγές ομολόγων, οι οποίες ακολούθησαν την πτώχευση του 2001-02.

Έως τώρα, η Αργεντινή έχει αρνηθεί να καταβάλει την εν λόγω αποζημίωση, τονίζοντας πως δε διαθέτει επαρκή ταμειακά αποθέματα να αποπληρώσει και τους επενδυτές που δέχτηκαν την αναδιάρθρωση και όσους αρνήθηκαν να λάβουν μέρος.

Προηγούμενη δικαστική απόφαση ορίζει όμως πως το Μπουένος Άιρες δεν έχει το δικαίωμα να αποζημιώσει την μία κατηγορία πιστωτών χωρίς να πληρώσει και την άλλη.

Η επόμενη ημερομηνία αποπληρωμής χρέους για τα επίμαχα αναδομημένα ομόλογα είναι η 30ή Ιουνίου, που ουσιαστικά λειτουργεί πλέον ως ανεπίσημη διορία προκειμένου το Μπουένος Άιρες να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό με τους πιστωτές του.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ