Βρυξέλλες: Καμία εμπλοκή Μπαρόζο στην υπόθεση της ΔΕΠΑ

Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, όπως δήλωσε την Δευτέρα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα.

Εν τω μεταξύ, πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναμειγνύεται σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης προτού αυτές ολοκληρωθούν.

Τυχόν αγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom, που φερόταν ως ο επικρατέστερος «μνηστήρας», θα έπρεπε να επικυρωθεί από την Κομισιόν. Ωστόσο, ο ρωσικός κολοσσός αποχώρησε την Δευτέρα από τον διαγωνισμό.

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της Gazprom όσον αφορά τις συνθήκες ανταγωνισμού και τις τιμολογιακές πρακτικές της ρωσικής εταιρείας σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκοί κανόνες ανταγωνισμού απαγορεύουν σε μία εταιρεία να κατέχει αμφότερα το σύστημα μεταφοράς αλλά και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου σε μία χώρα. Για τον λόγο αυτό η Gazprom ενδιαφέρθηκε μονάχα για την ΔΕΠΑ και όχι για τον ΔΕΣΦΑ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ