Ο Βαν Γκογκ πιο «ζωντανός» από ποτέ!

Αυτή τη χρονιά ο κορυφαίος, πρωτοπόρος και ιδιοφυής ζωγράφος Βαν Γκογκ έχει την τιμητική του και βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτιστικής επικαιρότητας  περισσότερο από ποτέ:

Mεγάλη έκθεση στην TateBritain στο Λονδίνο, νέα ταινία «Η πύλη της αιωνιότητας», ενώ βγαίνει σε δημοπρασία στο Παρίσι το όπλο με το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα,αναζωπυρώνοντας τα σενάρια για το αν αυτοκτόνησε ή πυροβολήθηκε.  

Η ζωή και το σπουδαίο έργο του έδωσαν έμπνευση για να γραφούν βιβλία, να γυριστούν ταινίες, να γίνουν εκθέσεις ζωγραφικής, αλλά δεν ανέβηκε ποτέ σε καμία θεατρική σκηνή του κόσμου. 

Για πρώτη φορά διεθνώς έγινε θεατρικό έργο στην Ελλάδα και «ζωντάνεψε»  στο σανίδι.

Η σπουδαία παράσταση «Βαν Γκογκ- Το βάλς των δέντρων και του ουρανού», που συγκίνησε, συνεπήρε και ταξίδεψε στο μαγικό κόσμο του μεγάλου ζωγράφου το ελληνικό κοινό,ολοκληρώνει τον κύκλο της στις 21 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων, στο Θέατρο Γκλόρια.  

Θα επαναληφθεί την επόμενη χειμερινή σεζόν μετά από τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε το αθηναϊκό κοινό.

Μέσα από την παράσταση, που αναφέρεται στις τελευταίες ημέρες της ζωής του Βαν Γκογκ, ο θεατής αντιλαμβάνεται  τον τρόπο με τον οποίο ο κορυφαίος ζωγράφος έκανε τη ζωή μας έργο τέχνης, αντιστοίχισε τη μοναξιά και τα αναπάντητα ερωτήματα που όλοι έχουμε με τα  χρώματα της παλέτας του, έδωσε φωνή στα ενδότερα συναισθήματά μας.

Με υπερηφάνεια οι συντελεστές της παράστασης υπενθυμίζουν την μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαρτίου προς τιμήν του συγγραφέαJean-MichelGuenassia,(Ζαν Μισέλ Γκενασιά), οοποίος με ενθουσιασμό είδε για πρώτη φορά το συγγραφικό του έργο να μεταφέρεται στο θέατρο,σε απόδοση της Ελένης Ερήμου και του Κώστα Παπαπέτρου.

Λίγα λόγια για το έργο

Οι τελευταίες μέρες ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών, του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Jean-MichelGuenassia για τον μυστηριώδη θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη μέσα από τον έρωτα μιας γυναίκας που τόλμησε να δει τον ήλιο χωρίς να τυφλωθεί. 

Καλοκαίρι 1890. Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ φτάνει σε ένα απομονωμένο χωριό με εκπληκτική θέα και ιδιαίτερους ανθρώπους. Μέσα σε σαράντα μέρες θα ζωγραφίσει εβδομήντα από τους κορυφαίους πίνακές του, αριστουργήματα που θα αλλάξουν την πορεία της ζωγραφικής, της τέχνης, της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας.

Η Μαργκερίτ Γκασέ, η κόρη του περίφημου θεράποντα ιατρού του Βαν Γκογκ, θα είναι ο τελευταίος έρωτας της ζωής του ζωγράφου. Η συνεύρεσή τους θα χαράξει τις ζωές και των δύο ανεξίτηλα για πάντα.

Ερμηνεύουν:

Ελένη Ερήμου
Δημήτρης Καλαντζής
Γιώργος Κροντήρης
Ελένη Δαφνή
Γιάννης Μπόγρης

Συντελεστές:

Κείμενο: Jean-MichelGuenassia
Μετάφραση:  Ειρήνη Αποστολάκη
Θεατρική Απόδοση: Ελένη Ερήμου
Κώστας Παπαπέτρου
Δραματουργία: Αντώνης Γαλέος 
Σκηνοθεσία: MichaelSeibel
Σκηνικό, Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά 
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Κίνηση: Έλενα Κουρκούλη
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
MotionGraphics: ΒαγγέληςΚαλαϊτζής –
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Μπόγρης 
ArtWork: ΛουκάςΜελάς
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Παραγωγή: ΦΙΛΟΘΕΑΤΟΝ ΑΕ

 

Πηγή: skai.gr