Μουσείο Rijksmuseum: Αφιέρωμα στον Βερμέερ με αριστουργήματα από όλο τον κόσμο

«Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» και άλλα 27 έργα στην ίδια έκθεση, τη μεγαλύτερη που έχει διοργανωθεί μέχρι τώρα για τον Ολλανδό ζωγράφο 

Έργα του Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ (Johannes Vermeer) συγκεντρώθηκαν από όλο τον κόσμο για έκθεση που εγκαινιάζεται τον Φεβρουάριο στο Rijksmuseum, στο Άμστερνταμ.

Η έκθεση «Vermeer» θα εγκαινιαστεί στις 10 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουνίου του 2023.

«Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» και άλλα αριστουργήματα στην ίδια έκθεση 

Ο Ολλανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα δημιούργησε έναν σχετικά μικρό αριθμό έργων και μόνον 35 ζωγραφικοί πίνακές του θεωρείται ότι διασώζονται σήμερα. Οι 28 από αυτούς τους πίνακες θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Vermeer», τη μεγαλύτερη για τον καλλιτέχνη που έχει διοργανωθεί μέχρι τώρα.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν αριστουργήματα όπως «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» από το Μουσείο της Χάγης, Mauritshuis, «Ο Γεωγράφος» από το Μουσείο Στέντελ στη Φραγκφούρτη και «Γυναίκα με ζυγαριά» από την Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης των ΗΠΑ της Ουάσινγκτον.

Οι πίνακές του θεωρούνται γενικά οι πιο πολύτιμοι θησαυροί συλλογών Μουσείων και σπάνια δανείζονται, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Rijksmuseum, το οποίο έχει τέσσερις πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου στη μόνιμη συλλογή του.

Από τη Συλλογή Frick στη Νέα Υόρκη στο Μουσείο του Άμστερνταμ θα μεταφερθούν τα έργα «Ο στρατιώτης και η χαμογελαστή κοπέλα», «Διακοπή της μουσικής» και «Κυρία και υπηρέτρια με ένα γράμμα» και από το Μουσείο του Λούβρου ο πίνακας «Η δαντελού».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έκθεση «Vermeer», ειδικοί από το Rijksmuseum και το Μουσείο Mauritshuis συνεργάζονται για να μελετήσουν μια σειρά από πίνακες χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία σάρωσης.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα διαπίστωσαν ότι στον πίνακα «Η Γαλατού» οι ερευνητές υπάρχει σκίτσο κάτω από το έργο και ότι ο Βερμέερ πρώτα ζωγράφιζε γρήγορα τη σκηνή σε ανοιχτόχρωμους και σκοτεινούς τόνους και στη συνέχεια τις λεπτομέρειες.

Ο Ολλανδός ζωγράφος πέθανε με χρέη και στην αφάνεια το 1675 σε ηλικία 43 ετών.

Πηγή: skai.gr