Κλείσιμο

Ο Ντιμιτρόφ διαψεύδει Καμμένο: Έτοιμοι για το «πράσινο φως» του ΝΑΤΟ

Την πεποίθησή του ότι τα Σκόπια θα λάβουν έγκριση ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Συμμαχίας, που διεξάγεται Τετάρτη και Πέμπτη, εξέφρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου.

«Έχουμε μεγάλες ελπίδες, νομίζω ότι όλα έχουν δρομολογηθεί, και θα συμβεί αυτή την εβδομάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters ο κ. Ντιμιτρόφ στο περιθώριο της Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες».

«Η οριστικοποίηση από τη δική μας πλευρά της συμφωνίας (για το όνομα) θα ενσωματωθεί στη διαδικασία του ΝΑΤΟ» ξεκαθάρισε μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων. 

Σημειώνεται ότι ο Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν θα γίνει τίποτα περισσότερο για την ΠΓΔΜ από μια πρόσκληση ανάλογη με αύτη που είχε γίνει το 1999 επί πρωθυπουργίας Σημίτη, δηλαδή δεν θα ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες. «Δεν έχουν κανένα μέλλον τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ αν δεν κυρωθεί η συμφωνία, και εγώ θα φροντίσω να μην κυρωθεί η συμφωνία» είχε διαβεβαιώσει.  

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες των σκοπιανών ΜΜΕ, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ πρόκειται να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων. 

Υπενθυμίζεται πάντως ότι και ο γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ότι η Συμμαχία πιθανότατα θα εγκρίνει τις διαβουλεύσεις για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της τρέχουσας εβδομάδας.
Πηγή: skai.gr