Κλείσιμο

Νεκρή ζώνη για προστασία σύρων προσφύγων σκέπτεται η Άγκυρα

Την πιθανότητα δημιουργίας νεκρής ζώνης κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας σκέπτεται η Άγκυρα, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του αναπληρωτή πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι.

«Μία νεκρή ζώνη, μία ζώνη ασφαλείας, είναι πράγματα που μελετάμε», σχολίασε ο κ. Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν έχουν απορριφθεί τυχόν εναλλακτικές λύσεις. «Θα ήταν λάθος να το κοιτάξουμε από μόνον μία οπτική γωνία», συμπλήρωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η Άγκυρα αναλογίζεται και την απόσυρση του πρέσβη της από τη Δαμασκό.

Σκοπός της προτεινόμενης νεκρής ζώνης θα είναι η προστασία των σύρων προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν τα συρο-τουρκικά σύνορα. Η Τουρκία είχε θεσπίσει παρόμοια ζώνη στα σύνορά της με το Ιράκ κατά τη διάρκεια του πρώτου Πολέμου του Κόλπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η Τουρκία αποτελεί προορισμό για χιλιάδες σύρους πρόσφυγες που επιχειρούν να διαφύγουν από τη δοκιμαζόμενη πατρίδα τους καθώς μαίνεται η αιματηρή εμφύλια σύρραξη μεταξύ της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ και αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Ο λαϊκός ξεσηκωμός στην Συρία ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο και παρά τις πρόσφατες επιτυχίες των κυβερνητικών δυνάμεων σε πόλεις-προπύργια της αντίστασης η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκρυθμη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εκτιμά ότι περίπου 15.000 σύροι άμαχοι έχουν διαβεί τα σύνορα επιζητώντας καταφύγιο. Στο τελευταίο κύμα προσφύγων περιλαμβάνεται και ένας στρατηγός, ο έβδομος που εγκαταλείπει την κυβέρνηση της Δαμασκού και ζητά καταφύγιο στη γείτονα χώρα.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος