Προειδοποίηση Moderna σε ΕΕ: Παράταση διαπραγματεύσεων σημαίνει καθυστέρηση παραδόσεων του εμβολίου

Τη δυσαρέσκειά της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση των διαπραγματεύσεων για την αγορά του εμβολίου κατά του κορωνοϊού εξέφρασε την Τρίτη η Moderna. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων για την αγορά του εμβολίου κατά του COVID-19 κινδυνεύει να καθυστερήσει τις παραδόσεις, καθώς άλλες χώρες έχουν προτεραιότητα αφού υπέγραψαν συμφωνίες εδώ και μήνες. H ΕΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα τους εμβολιασμούς το συντομότερο δυνατόν. 

«Είναι σαφές ότι η καθυστέρηση, δεν θα περιορίσει την συνολική ποσότητα, θα καθυστερήσει την παράδοση», διεμήνυσε ο Γάλλος Στεφάν Μπανσέλ σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

«Έχουμε συνομιλίες, δεν έχουμε συμβόλαιο», ξεκαθάρισε ο Στεφάν Μπανσέλ, από το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, όπου βρίσκεται η έδρα της Moderna.

«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τόσες διοικητικές διαδικασίες, φάκελοι, διάφορα, συνδέσεις μεταξύ των χωρών και είναι δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς όταν υπάρχουν 27 σε σχέση με όταν υπάρχει ένας μόνο», λέει ο Στεφάν Μπανσέλ. Κάνει την σύγκριση με τον Καναδά: ανάμεσα στις πρώτες συνομιλίες με τους γιατρούς της Moderna και την υπογραφή του συμβολαίου μεσολάβησαν δύο εβδομάδες.

Αν το εμβόλιο εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πριν από το τέλος του έτους, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη κανένα συμβόλαιο, «οι πρώτες αποστολές δεν θα περιλαμβάνουν ως προορισμό την Ευρώπη. Λοιπόν, θα σταλεί στην Ελβετία, θα σταλεί λίγο στην Ιαπωνία, στο Ισραήλ, στο Καναδά, άρα στις χώρες που έχουν κάνει παραγγελίες. Αλλά όσοι δεν έχουν κάνει παραγγελίες, δεν πρόκειται να τους στείλω προϊόντα».

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει κράτηση για 100 εκατομμύρια δόσεις από τις αρχές του Αυγούστου, και «έχουμε ήδη πολλά εκατομμύρια δόσεις σε στοκ» στις ΗΠΑ, έτοιμες να παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές μόλις δοθεί η άδεια κυκλοφορίας, αναμφίβολα τον Δεκέμβριο, είπε.

Η ΕΕ συμφώνησε σε πρώτη φάση σε 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Moderna στις διερευνητικές διαπραγματεύσεις της με την εταιρεία, ενώ η συμφωνία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί σύντομα, δήλωσε από πλευρά του την Τρίτη ο εκπρόσωπος της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου.

«Στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των διερευνητικών διαπραγματεύσεων, συμφωνήσαμε σε 160 εκατομμύρια δόσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Στέφαν Ντε Κεερσμάκερ στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για προμήθεια 80 εκατ. δόσεων με επιλογή για επιπλέον 80 εκατομμύρια δόσεις. «Φυσικά συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις και θα δούμε πώς θα μεταφραστεί αυτό στην ίδια τη σύμβαση» διευκρίνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr