«Μια φορά στα χίλια χρόνια» η έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα- Απίστευτες εικόνες και βίντεο

Η τεράστια έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα συμβαίνει μόνο «περίπου κάθε χίλια χρόνια» και ήταν τόσο μεγάλη που ήταν ορατή από το διάστημα.

Η έκρηξη προκάλεσε σεισμό 7,4 βαθμών και προκάλεσε τσουνάμι στην ακτή του νησιού του Ειρηνικού, αφήνοντάς το καλυμμένο με στάχτη και αποκομμένο από βοήθεια.

Στις ΗΠΑ, κύματα άνω των τεσσάρων ποδιών καταγράφηκαν στις ακτές της Καλιφόρνια το Σάββατο και κύματα τσουνάμι καταγράφηκαν κατά μήκος των ακτών στο Όρεγκον, την Ουάσιγκτον, τη Βρετανική Κολομβία στον Καναδά και την Αλάσκα.

Δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν τη θεαματική έκρηξη από το διάστημα και παρά τις τρομερές προειδοποιήσεις, οι θεατές συρρέουν στις παραλίες για να δουν τα αυξανόμενα κύματα του τσουνάμι.

Η Τόνγκα που επλήγη από το τσουνάμι παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό «αποκομμένη» την Κυριακή, καθώς οι συνδέσεις τηλεφώνου και διαδικτύου αποκόπηκαν, αφήνοντας συγγενείς στη μακρινή Νέα Ζηλανδία να προσεύχονται για τις οικογένειές τους στα νησιά του Ειρηνικού, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη αναφορές για θύματα.

Ο καθηγητής Shane Cronin, από το Πανεπιστήμιο του Auckland, είναι ειδικός στις εκρήξεις της Τόνγκα. «Αυτή είναι μια από τις τεράστιες εκρήξεις που το ηφαίστειο μπορεί να παράγει περίπου κάθε χίλια χρόνια», έγραψε στο The Conversation.

Πρόσθεσε δε ότι «θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε για αρκετές εβδομάδες ή και χρόνια σε μεγάλες ηφαιστειακές αναταραχές από το ηφαίστειο Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai».

Δύο γυναίκες πνίγηκαν στο βόρειο Περού όταν κύματα δύο μέτρων χτύπησαν ένα φορτηγό, παρασύροντάς το στη θάλασσα στην παραλία Naylamp, Lambayeque, στα βόρεια της χώρας.

Αν και το Περού δεν εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, το ναυτικό του παρακολουθεί «ασυνήθιστα κύματα» στις ακτές του.

Το τεράστιο σύννεφο τέφρας που καλύπτει το μικροσκοπικό νησιωτικό έθνος της Τόνγκα εμποδίζει πτήσεις από τη Νέα Ζηλανδία για την εκτίμηση της έκτασης της ζημιάς.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν είπε ότι η έκρηξη ήταν «εξαιρετικά ανησυχητική» και ότι οι υπηρεσίες εξακολουθούν να προσπαθούν να δημιουργήσουν πλήρη επικοινωνία με την Τόνγκα.

Η μεγάλη ανησυχία στην Τόνγκα είναι για την ασφάλεια του αέρα και του νερού λόγω της τέφρας και του καπνού. Η κυβέρνηση ζήτησε από το κοινό να φορά μάσκες και να χρησιμοποιεί εμφιαλωμένο νερό προς το παρόν.

Παράλληλα, εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι για τη Χαβάη, την Αλάσκα και τις ακτές του Ειρηνικού των ΗΠΑ. Εκατοντάδες χιλιάδες Ιάπωνες πολίτες κλήθηκαν επίσης να απομακρυνθούν καθώς κύματα άνω του ενός μέτρου έπληξαν τις παράκτιες περιοχές.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η έκρηξη προκάλεσε σεισμό μεγέθους 5,8 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες είπαν ότι τα τσουνάμι που δημιουργούνται από ηφαίστεια και όχι από σεισμούς είναι σχετικά σπάνια.

Τα ισχυρά κύματα καταγράφηκαν στην Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, με ένα βρυχηθμό που ακούστηκε 6.000 μίλια μακριά στην Αλάσκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη δημιούργησε ένα νέο νησί στην Τόνγκα και μάλιστα είναι η δεύτερη φορά που συνέβη ένα τέτοιο γεγονός στην Τόνγκα εδώ και δέκα χρόνια.
 

Πηγή: Daily Mail