Μετράει ώρες η Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία – Θέμα χρόνου η παραίτηση σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ - Αναμένεται δήλωσή της

Από νωρίς το πρωί, έξω το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία, δημοσιογράφοι και κάμερες ετοιμάζονται για τις εξελίξεις.

Έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες στην εξουσία, η παραμονή  της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία κρέμεται από μία κλωστή και από πολύ νωρίς το πρωί, έξω το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία, δημοσιογράφοι και κάμερες ετοιμάζονται για τις εξελίξεις. Από λεπτό σε λεπτό αναμένεται δήλωσή της.

Αυτή την ώρα η Τρας συναντάνται με τον πρόεδρο της  Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, της επιτροπής που θέτει τους κανόνες για την επιλογή και αλλαγή του ηγέτη των Τόρις, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι. 

Η συνάντηση γίνεται κατόπιν αιτήματος της πρωθυπουργού και όχι το αντίστροφο, διευκρίνισε πρωθυπουργική πηγή.

Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η Λιζ Τρας παραδέχθηκε ότι η χθεσινή ήταν μια «δύσκολη ημέρα», αναφερόμενος στο χάος που επικράτησε στο Γουέστμίνστερ και την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, αλλά σήμερα έχει επικεντρωθεί στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος.

Οταν ερωτήθηκε αν η Λιζ Τρας θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Ναι».

Λίγες ώρες νωρίτερα, μέλος της Επιτροπής δήλωσε ότι «οι πιθανότητες για την Λιζ Τρας να βγάλει την ημέρα ως πρωθυπουργός είναι εναντίον της», σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του ITV Πολ Μπραντ.

Η έξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο εξαρτάται ακριβώς από την ικανότητα επιλογής διαδόχου, αλλά οι διαφορετικές τάσεις στις τάξεις του κόμματος δεν έχουν συμφωνήσει, την ώρα που πολλά ονόματα κυκλοφορούν, όπως του Ρίσι Σουνάκ, του Τζέρεμι Χαντ, της Πένι Μόρντοντ, ακόμη και του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Με τη λέξη «χάος» τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων αναφέρονται σήμερα στην χθεσινή εφιαλτική ημέρα στο Γουέστμίνστερ και την επεισοδιακή ψηφοφορία για το fracking (την υδραυλική εξόρυξη φυσικού αερίου), όταν βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αρνήθηκαν να ψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την άρση του μορατόριου για το fracking, παρά τις απειλές για πειθαρχικές κυρώσεις, αφού η Ντάουνινγκ Στριτ είχε απαιτήσει κομματική πειθαρχία.

Όλα τα άρθρα αναφέρουν ότι η πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο και την εμπιστοσύνη του κόμματος και της κυβέρνησής της.

Συνολικά πάνω από 20 βουλευτές των Τόρις έχουν αμφισβητήσει τη θέση της κ. Τρας με δηλώσεις τους.

Διαβάστε σχετικά: Αυξάνεται ο αριθμός των Συντηρητικών βουλευτών που ζητούν δημοσίως παραίτηση της Λιζ Τρας

«Η πραγματικότητα της εξουσίας της Λιζ Τρας ήταν εύθραυστη (...) αλλά πλέον είναι καταδικασμένη», γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου των Times.

Για την Sun, η Λιζ Τρας έχει συντριβεί. Το κύρος της έχει καταρρακωθεί έπειτα από την χθεσινή χαώδη ημέρα, γράφει το βρετανικό ταμπλόιντ προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση καταρρέει μπροστά στα μάτια μας».

Όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία στην ηλεκτρονική τους μορφή έχουν έκτακτη ροή ειδήσεων για τις εξελίξεις στο κόμμα των Συντηρητικών και την βαθύτατη πολιτική κρίση στην κυβέρνηση που αντιμετωπίζει η Τρας. 

Η κυβέρνησή της παίρνει παράταση ώρα με την ώρα και, έπειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία, το κόμμα της εμφανίζεται ανίκανο να συμφωνήσει σε έναν διάδοχο και αρνείται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα έστελναν τους Τόρις στην αντιπολίτευση.

«Η Λιζ Τρας πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν», έγραψε ο πρώην υπουργός και μέχρι πρόσφατα ένθερμος υποστηρικτής της Ντέιβιντ Φροστ σε άρθρο του στην Daily Telegraph.

Στο live του BBC, ο πολιτικός συντάκτης Κρις Μέησον αναφέρει ότι «είναι δύσκολο να καταλάβει πώς μπορεί η Τρας να συνεχίσει έτσι για καιρό». 

Διαβάστε σχετικά: Βρετανικά ΜΜΕ: Θέμα χρόνου η παραίτηση της Λιζ Τρας - Πιέζεται από παντού να εγκαταλείψει την Downing Street

Πηγή: skai.gr