Εκτός βρετανικής κυβέρνησης η Υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν με βολές κατά της Λιζ Τρας - Νέος υπουργός ο Γκραντ Σαπς

Πρόκειται για τη δεύτερη απώλεια κορυφαίου υπουργού σε λίγες ημέρες για την κα Τρας, μετά από την απομάκρυνση-παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Εκτός βρετανικής κυβέρνησης είναι από το απόγευμα η Υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν μετά από μόλις 43 ημέρες στο πόστο.

Η κορυφαία υπουργός υποχρεώθηκε στην ουσία σε παραίτηση καθώς κρίθηκε ότι παραβίασε τον υπουργικό κώδικα.

Όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησης, νωρίτερα σήμερα απέστειλε μέσω ιδιωτικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε βουλευτή επίσημο κυβερνητικό έγγραφο αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική. Πρόκειται για έγγραφο που ήταν διαβαθμισμένο ως «ευαίσθητο», καθώς πιστεύεται ότι αφορούσε οικονομικές πτυχές της μεταναστευτικής πολιτικής.

Προσθέτει ότι μόλις συνειδητοποίησε το λάθος της επικοινώνησε με τον αρμόδιο γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου για να το δηλώσει. «Είναι σωστό να φύγω», συμπληρώνει η παραιτηθείσα Υπουργός Εσωτερικών.

Στη συνέχεια της επιστολής, ωστόσο, εξαπολύει επίθεση κατά της κ. Τρας σημειώνοντας με νόημα:

«Η κυβέρνηση βασίζεται στην ανάληψη ευθύνης από ανθρώπους για τα λάθη τους. Το να προσποιούμαστε ότι δεν έχουμε κάνει λάθη, συνεχίζοντας λες και δεν μπορεί ο καθένας να δει ότι τα έχουμε κάνει και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα με μαγικό τρόπο θα φτιάξουν, δεν είναι σοβαρή πολιτική. Έκανα ένα λάθος. Αποδέχομαι την ευθύνη. Παραιτούμαι».

Στη συνέχεια δηλώνει με σαφήνεια ότι έχει «ανησυχίες» για την κατεύθυνση της κυβέρνησης, καθώς, όπως λέει, έχει παραβιάσει βασικές δεσμεύσεις προς τους Συντηρητικούς ψηφοφόρους, αλλά και επειδή η κα Μπράβερμαν ανησυχεί ότι δεν υπάρχει επαρκής δέσμευση στο κομματικό μανιφέστο, όπως για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών προς τη χώρα και τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη απώλεια κορυφαίου υπουργού σε λίγες ημέρες για την κα Τρας, μετά από την απομάκρυνση-παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ.

Η κα Μπράβερμαν θεωρείται ακραιφνής εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών. Είχε καταστήσει σαφή την αντίθεσή της στην ανατροπή της κατάργησης του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 45% λέγοντας ότι βουλευτές στην ουσία έκαναν «πραξικόπημα» με θύμα την πρωθυπουργό.

Αντικαταστάτης της είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές της Λιζ Τρας, ο Υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Τζόνσον Γκραντ Σαπς .

Ο κ. Σαπς, όπως και ο Τζέρεμι Χαντ, στην πορεία της κούρσας διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον είχε υποστηρίξει τον Ρίσι Σούνακ έναντι της κ. Τρας.

Ο διορισμός του εκλαμβάνεται ως προσπάθεια της πρωθυπουργού να βάλει πλέον στην κυβέρνηση στελέχη με τα οποία δεν ταυτίζεται ιδεολογικά, μετά από την κριτική ότι απέκλεισε από το υπουργικό σχήμα όλους τους υποστηρικτές του Ρίσι Σούνακ.

Λίγο νωρίτερα ο Συντηρητικός βουλευτής Ουίλιαμ Ραγκ είχε ανακοινώσει στη Βουλή των Κοινοτήτων πως έχει υποβάλει επιστολή δυσπιστίας κατά της πρωθυπουργού στο αρμόδιο κομματικό όργανο. Έγινε έτσι ο εκτός βουλευτής των Τόρις που τάσσεται δημοσίως υπέρ της καθαίρεσης της κ. Τρας.