Αυξάνεται ο αριθμός των Συντηρητικών βουλευτών που ζητούν δημοσίως παραίτηση της Λιζ Τρας

Συνολικά πάνω από 20 είναι οι βουλευτές των Τόρις που έχουν αμφισβητήσει τη θέση της κ. Τρας με δηλώσεις τους.

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Σε τουλάχιστον 14 είχαν ανέλθει αργά το πρωί της Πέμπτης οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία που ζητούν δημοσίως την άμεση παραίτηση της Πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Κάποιοι εξ αυτών, όπως ο Ουίλιαμ Ραγκ και η Σέριλ Μάρεϊ, δήλωσαν επιπλέον ότι έχουν υποβάλει επιστολή δυσπιστίας κατά της ηγέτιδος του κόμματος στην αρμόδια εσωκομματική Επιτροπή 1922.

Συνολικά πάνω από 20 είναι οι βουλευτές των Τόρις που έχουν αμφισβητήσει τη θέση της κ. Τρας με δηλώσεις τους.

Οι Σάιμον Χόαρ και Μίριαμ Κέιτς εκτίμησαν μάλιστα ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για την Πρωθυπουργό.

Την αποχώρηση Τρας το συντομότερο δυνατό ζητά με άρθρο του στην Daily Telegraph και ο μέχρι τώρα υποστηρικτής της και διαπραγματευτής του Brexit λόρδος Φροστ.

Η αλλαγή στάσης του συνιστά σαφή ένδειξη ότι μετά από την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος που αποξένωσε με την οικονομική πολιτική της, η κα Τρας χάνει την εμπιστοσύνη και της δεξιάς πτέρυγας των Τόρις, ιδίως μετά από τη χθεσινή παραίτηση με αιχμές της Υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν. Η κα Μπράβερμαν είναι εκ των πιο ακραιφνών εκπροσώπων αυτού του πυρήνα του Συντηρητικού Κόμματος.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ έδωσε εντολή στους αρμόδιους αξιωματούχους του κοινοβουλίου να διερευνήσουν τις καταγγελίες περί λεκτικής και φυσικής βίας κατά τουλάχιστον ενός Συντηρητικού βουλευτή από δύο υπουργούς και άλλους συναδέλφους του το βράδυ της Τετάρτης.

Οι υπουργοί και βουλευτές που κατηγορήθηκαν από βουλευτές των Εργατικών για «εκφοβισμό» του συναδέλφου τους, φέρονται να ήθελαν να τον υποχρεώσουν να καταψηφίσει τροπολογία της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη μέθοδο του fracking για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου.

Οι σκηνές χάους που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή αργά την Τετάρτη, με διαπληκτισμούς, δάκρυα και έκδηλη οργή, χρεώνονται στη δυσλειτουργία του κυβερνητικού μηχανισμού και έχουν εξοργίσει Συντηρητικούς βουλευτές.

Πηγή: skai.gr