Τελεσίγραφο FIFA σε ξενοδοχεία του Κατάρ: Ακύρωση συμβολαίων για το Μουντιάλ αν δε δέχεστε ομόφυλα ζευγάρια

Με ακύρωση των συμβολαίων ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων παρόχων υπηρεσιών στο Κατάρ απείλησε ξη Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) εάν κάνουν διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Το τελεσίγραφο της FIFA έρχεται στον απόηχο έρευνας σκανδιναβικών ΜΜΕ η οποία αποκάλυψε ότι δεν γίνονταν δεκτά ομόφυλα ζευγάρια. 

Σύμφωνα με την  έρευνα ΜΜΕ της Σουηδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας (τα δίκτυα SVT, DR και NRK αντίστοιχα) ξενοδοχεία στο Κατάρ δεν δέχονται ομοφυλόφιλους, με την υπόθεση να προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις. 

Η δημοσιογραφική έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα ξενοδοχεία είχαν ζητήσει από τους πελάτες να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους κατά την επίσκεψή τους, συμπεριλαμβανομένης ενός που επέμενε ότι οι θαμώνες δεν πρέπει να «ντύνονται σαν ομοφυλόφιλοι». 


Τρία ξενοδοχεία αρνήθηκαν να δεχθούν την κράτηση από ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων, με το ένα να υποδηλώνει ότι θα ήταν αντίθετο στην πολιτική του ξενοδοχείου να το πράξει. Άλλα 20 ξενοδοχεία «συμβούλεψαν» το ζευγάρι να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του αποφεύγοντας τις «δημόσιες εκδηλώσεις στοργής» κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Ενώ 33 ξενοδοχεία στην προτεινόμενη λίστα για το Μουντιάλ, που ξεκινάει στο Κατάρ στις 21 Νοεμβρίου, δέχθηκαν ότι το ανδρικό ζευγάρι μπορούσε να κάνει κράτηση, η έρευνα έδειξε ότι το 1/3 δεν το έκανε ή «είχε ανησυχίες». 

Η FIFA φέρεται να πραγματοποίησε έκτακτες συνομιλίες με οργανώσεις του Κατάρ μετά τη δημοσίευση της έρευνας. Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία δεσμεύτηκε να «διασφαλίσει ότι τα ξενοδοχεία που αναφέρονται θα ενημερωθούν και πάλι για τις αυστηρές απαιτήσεις μας σε σχέση με την υποδοχή των επισκεπτών με τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις». 

Οι αρχές του Κατάρ έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ μπορούν να κάνουν κράτηση και να μοιράζονται δωμάτια κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στις αρχές Απριλίου το Κατάρ απαγόρευσε τις σημαίες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για λόγους «ασφαλείας στα γήπεδα των ίδιων των μελών της κοινότητας».

Πηγή: skai.gr