Μυστήριο με την πτήση του Λαβρόφ προς Πεκίνο: Δεν έφτασε ποτέ - Επέστρεψε στη Μόσχα

Μυστήριο καλύπτει το ταξίδι του Σεργκέι Λαβρόφ στην Κίνα, καθώς το αεροσκάφος που τον μετέφερε αντί να προσγειωθεί στο Πεκίνο, στη μέση της διαδρομής άλλαξε πορεία και επέστρεψε στη Μόσχα.

Όπως μετέδωσε η γερμανική Bild, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ταξίδευε για το Πεκίνο, όταν το αεροσκάφος που τον μετέφερε έκανε αναστροφή και επέστρεψε στο Νοβοσιμπίρσκ και από εκεί πέταξε στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λαβρόφ ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Πεκίνο την Πέμπτη. Στα μισά της πτήσης το αεροπλάνο γύρισε στη Σιβηρία και στο Νοβοσιμπίρσκ και αντί να πετάξει για Κίνα επέστρεψε στη Μόσχα και το αεροδρόμιο Βνούκοβο.

Κυριακάτικο δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι η Ρωσία στρέφεται στην Κίνα για στρατιωτικό εξοπλισμό και το ερώτημα που διατυπωνόταν ήταν αν η Κίνα θα στήριζε τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τους FT, ο Λευκός Οίκος ανησυχούσε ότι το Πεκίνο μπορεί να υπονόμευε τις προσπάθειες της Δύσης να προστατεύσει την Ουκρανία.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Λι πρόσφατα είπε ότι η κινεζο-ρωσική φιλία είναι “ισχυρή σαν βράχος” και πως οι δύο χώρες είχαν τεράστιες ευκαιρίες για συνεργασία. Να σημειωθεί ότι η Κίνα δεν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διατηρήσει κανονικές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Άλλωστε, χθες ανακοινώθηκε ότι οι δύο χώρες αναζητούν να δημιουργήσουν εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT.

Οπότε είναι εύλογο το ερώτημα για το τι συνέβη πραγματικά και ο Λαβρόφ επέστρεψε στη Μόσχα αντί να συνεχίσει κανονικά με το ταξίδι του για το Πεκίνο.

Πηγή: kathimerini.gr