Κλείσιμο

«Άνθρωπος της διπλανής πόρτας» ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus 320

Ως «άνθρωπο της διπλανής πόρτας», ήσυχο, με χιούμορ και με συνηθισμένα ενδιαφέροντα ανθρώπων της ηλικίας του, αλλά και με προβλήματα κατάθλιψης, περιγράφουν τον 28χρονο συγκυβερνήτη του μοιραίου Airbus Α320 της Germanwings Αντρέας Λούμπιτς όλοι όσοι τον γνώριζαν. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, ο 28χρονος φέρεται να κατηύθυνε σκοπίμως το αεροπλάνο στις Άλπεις παρασύροντας στο θάνατο 149 συνανθρώπους του.

Στο μαύρο κουτί που εντοπίστηκε, ακούγεται η αναπνοή του 28χρονου, ενόσω ο κυβερνήτης κάνει απέλπιδες προσπάθειες να σπάσει την πόρτα και να μπει στην καμπίνα του πιλοτηρίου.

Ποιος όμως ήταν ο Λούμπιτς; 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο πιλότος ζούσε με τους γονείς του στο Μονταμπάουρ της Δυτικής Γερμανίας. Ο νεαρός είχε επίσης σπίτι στο Ντίσελντορφ, τον προορισμό της μοιραίας πτήσης.



Ο Γερμανός πιλότος είχε 630 ώρες πτήσης (περίπου 1 χρόνος εμπειρίας), ενώ συγκριτικά ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είχε 10 χρόνια.

Αντίθετα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν νωρίτερα, εις βάρος του Λούμπιτς δεν υπήρχαν υποψίες για τρομοκρατία από τις αρχές, ούτε είχε κάποια ύποπτη δραστηριότητα ή σχέσεις με ισλαμιστές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της λέσχης αεροπλοΐας στην οποία ήταν μέλος ο πιλότος, «ο Αντρέας έγινε μέλος του σωματείου μας ως έφηβος γιατί ήθελε να πραγματοποιήσει το όνειρό του να πετάξει. Ξεκίνησε να μαθαίνει ανεμόπτερο και κατάφερε να γίνει πιλότος σε ένα Airbus 320».

»Ήταν σε θέση να εκπληρώσει το όνειρό του, το όνειρο που πλήρωσε τόσο ακριβά με τη ζωή του. Τα μέλη της LSC Westerwald θρηνούν τον Αντρέας και τα άλλα 149 θύματα της καταστροφής στις 24 Μαρτίου 2015. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες. Δεν θα ξεχάσουμε Ανδρέα»

Ένα μέλος της λέσχης, δήλωσε ότι «σού έδινε ένα καλό συναίσθημα. Ήταν χαρούμενος που είχε δουλειά στην Germanwings και τα πήγαινε καλά». Παράλληλα, θυμάται τον Λούμπιτς ως «αρκετά ήσυχο και φιλικό άνθρωπο».



Ο 28χρονος έγινε δεκτός για δόκιμος πιλότος στο εκπαιδευτικό κέντρο της Lufthansa στη Βρέμη και ξεκίνησε να πετάει με τη θυγατρική της Germanwings αμέσως μετά την εκπαίδευση.

Στο προφίλ του στο Facebook δεν διακρίνεται κάτι ιδιαίτερο από πλευράς ενδιαφερόντων. Σύμφωνα με το AFP τού άρεσε το τρέξιμο και συχνά λάμβανε μέρος σε τοπικούς αγώνες. Ακόμη φαίνεται να τού άρεσε η ηλεκτρονική μουσική, όπως οι γερμανοί καλλιτέχνες Schiller και Paul Kalkbrenner αλλά και ο David Guetta.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό κανάλι N24 ένας συνάδελφός του στη Lufthansa περιέγραψε επίσης τον Λιούμπιτς σαν έναν «φυσιολογικό, ήσυχο άνθρωπο που δεν συγκέντρωνε την προσοχή».



Το FAZ.NET μίλησε δε με τη μητέρα μιας πρώην συμμαθήτριας του συγκυβερνήτη. Η κοπέλα είπε ότι ο Λιούμπιτς τής είχε εξομολογηθεί πριν μερικά χρόνια ότι διέκοψε την εκπαίδευσή του στη Lufthansa, πληροφορία που επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Κάρστεν Σπορ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Φαίνεται ότι ένιωθε εξαντλημένος και έπαθε από κατάθλιψη» είπε η γυναίκα.

Η κόρη της είδε τον πιλότο πριν τα Χριστούγεννα, και τής φάνηκε απόλυτα φυσιολογικός. «Φαντάζομαι ότι (σ.σ το να ρίξει το αεροπλάνο) ήταν μια παρορμητική αντίδραση... Δεν μπορεί να σχεδιάστηκε, αν και φαίνεται ότι προκάλεσε λουτρό αίματος» υποστήριξε.

Φίλοι του τον περιγράφουν επίσης σαν ένα φυσιολογικό τύπο. «Ήταν ένας πολύ καλός, ευγενικός νέος, περνούσες καλά μαζί του» σχολίασε ο Κλάους Ράντκε στο Reuters.

«Είμαι άφωνος. Δεν έχω καμία εξήγηση για τη στάση του. Γνωρίζοντας τον Αντρέας είναι αδιανόητο» δήλωσε από την πλευρά του ο Πέτερ Ρούκερ που είναι επίσης μέλος της λέσχης αεροπλοΐας. «Είχε πολύ πλάκα, αν και μερικές φορές ήταν λίγο σιωπηλός. Ήταν ένα ακόμη αγόρι όπως τόσα άλλα στη λέσχη» σχολίασε.

Germanwings Crash

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας