Κλείσιμο

Απειλές Κέρι κατά του Πούτιν και της Ρωσίας – προειδοποιεί με κυρώσεις

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας, και του Βλάντιμιρ Πούτιν προσωπικά, χρησιμοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι απειλώντας με κυρώσεις όπως η εκδίωξη της Ρωσίας από την G8 και το πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προειδοποίησε μέσω του αμερικανικού δικτύου CBC τη Ρωσία ότι θα μπορούσε να «εκδιωχθεί» από την Ομάδα των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων εθνών λόγω της στάσης της στην Ουκρανία.

«Απλώς στον 21ο αιώνα δεν συμπεριφέρεσαι με λογικές 19ου αιώνα εισβάλλοντας σε άλλη χώρα με εντελώς χαλκευμένο πρόσχημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ο Κέρι, μπορεί να μην έχει μια (σύνοδο) των G8 στο Σότσι, μπορεί να μην παραμείνει καν στην G8, αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, αναφερόμενος στην προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής στη Ρωσία τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «μπορεί να μην φιλοξενήσει τη (σύνοδο) της G8 στο Σότσι, μπορεί μάλιστα να μην είναι καν στους κόλπους της G8 εάν αυτό συνεχιστεί» προέβλεψε ο Κέρι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, στο πλαίσιο ενός κύκλου συνεντεύξεων που έδωσε σε εκπομπές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης το πρωί της Κυριακής για το ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία.

«Η G8 και ορισμένοι άλλοι είναι έτοιμοι να φθάσουν στα άκρα για να απομονώσουν τη Ρωσία εξαιτίας αυτής της εισβολής» στην Κριμαία, διεμήνυσε ο Τζον Κέρι, απειλώντας τη Μόσχα με την «επιβολή κυρώσεων» και «οικονομική απομόνωση».

«Μπορεί να βρεθεί ενώπιον παγώματος περιουσιακών στοιχείων σε ρωσικές επιχειρήσεις. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορεί να αποσυρθούν (σ.σ από τη Ρωσία) μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότερες επιπτώσεις» υπογράμμισε.

Ωστόσο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι «το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι η στρατιωτική επιλογή σε μια τέτοιου είδους κατάσταση. Επιθυμούμε μια ειρηνική διευθέτηση».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει σήμερα όταν ερωτήθηκε για τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας.

«Δεν έχω κανένα σχόλιο προς το παρόν» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες της Συνόδου της G8, της ομάδας των οκτώ ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Σότσι τον προσεχή Ιούνιο αποφάσισαν HΠΑ, Γαλλία και Βρετανία. 
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ