WikiLeaks: Η οπτική γωνία της Άγκυρας για τις υπερπτήσεις

Διαβάστε αναλυτικά το τηλεγράφημα ΕΔΩ

Τηλεγράφημα του Ιουνίου του 2009 που περιγράφει τη συνάντηση του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Ερτουγρούλ Απακάν με τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι με αντικείμενο τις υπερπτήσεις πάνω από Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι.

Ο Τούρκος υφυπουργός εμφανίζεται αιφνιδιασμένος από το αμερικανικό διάβημα που έχει προηγηθεί και την θετικά διακείμενη προς τις ελληνικές θέσεις στάση των αμερικανικών διπλωματικών. Ο Απακάν εμφανίζεται αδιάλλακτος για το ζήτημα των υπερπτήσεων, καθώς επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει όπως σημειώνει, ως ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί με την Ελλάδα, ενώ εκφράζει την αντίθεσή του με δικαστική απόφαση των Ελληνικών αρχών τον Ιανουάριο του 2009 που καταδίκασε ερήμην Τούρκο πιλότο ως υπαίτιο σύγκρουσης ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους με τουρκικό τον Μάιο του 2006 στην περιοχή της Καρπάθου, όπου είχε χάσει την ζωή του ο Έλληνας πιλότος Κ. Ηλιάκης.

Αποσπάσματα από το τηλεγράφημα:
«Ο πρέσβης έθεσε τα θέματα του Αιγαίου με τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Απακάν στις 16 Ιουνίου, επιμένοντας ότι οι υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα ελληνικά νησιά δεν συνεισφέρουν στο στόχο διαμόρφωσης ηρεμίας στο Αιγαίο. Ήταν προφανές ότι ο Απακάν αιφνιδιάστηκε, ειδικά από την προσέγγισή μας για τις υπερπτήσεις, και είπε ότι δεν μπορούσε να κατανοήσει γιατί οι ΗΠΑ θα ζητούσαν να πληγούν οι απευθείας, εμπιστευτικές συζητήσεις που η Τουρκία διεξάγει με την Ελλάδα (για τις οποίες, πάντως, δεν μας είχε ενημερώσει λεπτομερώς πριν αυτή τη συνάντηση). Επίσης αμφισβήτησε την ακρίβεια των ελληνικών κατηγοριών ότι οι υπερπτήσεις πάνω από τα δύο νησιά έχουν αυξηθεί σημαντικά (...) Ο Απακάν δήλωσε ότι η Τουρκία επιζητεί να διαπραγματευτεί τα θέματα με την Ελλάδα σαν πακέτο, και απομονώνοντας ένα θέμα που είναι σημαντικό για την Ελλάδα – κατ’ εντολήν των ΗΠΑ- θα περιόριζε σημαντικά την πίεση που ασκεί η Τουρκία στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί άλλα θέματα. (...)

» (...) Ο Απακάν είπε ότι η Τουρκία επιζητούσε να διευθετήσει τα ζητήματα του Αιγαίου απευθείας με την Ελλάδα σε εμπιστευτικές συνομιλίες. (...) Ο πρέσβης εξήγησε ότι, για τις ΗΠΑ, το ζήτημα των υπερπτήσεων στα δύο νησιά ήταν διαφορετικό από πολλά άλλα ζητήματα του Αιγαίου, αφού οι ΗΠΑ έχουν συνυπογράψει διεθνές έγγραφο που αφορά το status τους και μπορεί να χρειαστεί να επισημοποιήσουν τις θέσεις τους για το καθεστώς κυριαρχίας των δύο νησιών αν σημειωθεί κάποιο περιστατικό (...)

» Αντιμετωπίζουμε ένα ενδιαφέρον φαινόμενο. Από τη μία πλευρά, οι Τούρκοι και οι Έλληνες (...) φαίνεται ότι προσεγγίζουν τη νέα διμερή ατζέντα με ένα νέο, πολλά υποσχόμενο πνεύμα (...). Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι προφανώς έχουν αυξήσει τις υπερπτήσεις στα δύο νησιά και εισαγάγουν το θέμα του status τους στο υπάρχον μείγμα ζητημάτων (...)»
Πηγή: skai.gr