Η. Πλασκοβίτης: Συμβολική η αξία της εφεδρείας για την τρόικα

Η. Πλασκοβίτης: Συμβολική η αξία της εφεδρείας για την τρόικα
Η εφεδρεία έχει συμβολική αξία για την τρόικα, ανεξάρτητα της δημοσιονομικής επίπτωσης στη χώρα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, καθηγητή, Ηλία Πλασκοβίτη, ο οποίος έχει ζήσει από πρώτο χέρι την πίεση όλων των διαπραγματεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης με την τρόικα.

«Υπάρχουν κάποιες δράσεις τις οποίες οι ίδιοι (τρόικα) θεωρούσαν εμβληματικές δράσεις, με τον αγγλικό όρο game changes, οι οποίες θα έπρεπε αναληφθούν ανεξάρτητα με την δημοσιονομική επίπτωση, για να αποδείξουμε κατά κάποιο τρόπο ότι δεν μας φοβίζουν τέτοια ταμπού. Ένα από αυτά τα ταμπού, είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει την δουλειά του ή να μπει σε εφεδρεία δημόσιος υπάλληλος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και στους «Νέους Φακέλους».

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε οριζόντιες περικοπές με αποτέλεσμα να θιχτούν το ίδιο υπάλληλοι που έκαναν τη δουλειά τους με εκείνους που δεν την έκαναν, απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο δίκαιος τρόπος, δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων.

«Τα οριζόντια μέτρα συνήθως είναι άδικα μέτρα. Επιλέχτηκαν όμως για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η ταχύτητα με την οποία είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε. Ένα οριζόντιο μέτρο εφαρμόζεται με μια νομοθετική διάταξη και έχει άμεση εφαρμογή, συνεπώς μπορεί κανείς σε πολύ σύντομο χρόνο να ολοκληρώσει την δράση αυτή. Ο δεύτερος και πιο κρίσιμος λόγος είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που και εμείς σαν διοίκηση αλλά και οι διοικούμενοι έχουν στις διαδικασίες και νοοτροπίες αξιολόγησης» δήλωσε ο κ. Πλασκοβίτης.Πηγή: Επιμέλεια: Ελισάβετ Σεργιάδου