Σύσκεψη Μητσοτάκη- Γεωργαντά στις 13.00 για την επισιτιστική ασφάλεια- Τιμές και επάρκεια στο τραπέζι

Της Γωγώς Κατσέλη

Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων σε τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και πρώτες ύλες, αλλά και την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα συζητηθεί στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη 13.00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά.

Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής την περασμένη Παρασκευή, αναφερθείς στη σημερινή σύσκεψε, η παγκόσμια επισιτιστική κρίση απασχολεί την κυβέρνηση αν και όπως επισήμανε «δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια κρίση». Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα αναμένεται να εξεταστούν εναλλακτικές αγορές για εισαγωγές σιτηρών, αλλά και η χορήγηση κινήτρων στους αγρότες, όπως για παράδειγμα οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, ώστε να αυξηθούν οι καλλιέργειες μαλακού σιταριού και αραβοσίτου στη χώρα μας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια σε σκληρό σιτάρι, ενώ για το μαλακό σιτάρι, εξήγησε ότι η χώρα μας εισάγει περίπου 250.000-300.000 τόνους τον χρόνο από την Ουκρανία και τη Ρωσία και παρά τον πόλεμο η Ουκρανία συνεχίζει και εξάγει έστω και μικρές ποσότητες προς όλες τις χώρες. Επισήμανε δε ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές αγορές, όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, όπου καθημερινά έρχονται φορτία στη χώρα. «Και βεβαίως υπάρχει και η εναλλακτική αγορά του Καναδά και της Αμερικής, οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί σε ένα βαθμό. Άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε την επάρκεια στο μαλακό σιτάρι», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητήσει το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος να μπουν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις έτσι ώστε να υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο στους αγρότες για την επόμενη περίοδο 2023-2027 ώστε να μπορέσει να καλλιεργήσουν. 

Σχετικά με το ηλιέλαιο, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή σε ηλιοτρόπιο, ωστόσο, ωστόσο το 90% κατευθύνεται για το λεγόμενο βιοκαύσιμο και μόλις το 10% για μαγειρική χρήση. «Ο ηλίανθος είναι σε μεγάλη ανάπτυξη και υπάρχουν συνεχώς νέες εκτάσεις που καλλιεργούνται. Το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μια πλήρης επάρκεια από τις παραγωγές τις δικές μας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η σύσκεψη θα εστιάσει και στις τιμές των προϊόντων, κυρίως σε ηλιέλαιο και άλευρα, που έχουν αρχίσει ήδη να αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ελλείψεις, ενώ κυβερνητικά στελέχη έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση του ΦΠΑ έως ότου αποκατασταθεί η τροφοδοσία της αγοράς, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα. Ενδεικτικά, σε δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε ότι «τα άλευρα και το ηλιέλαιο, πλην της ενέργειας, είναι τα βασικά προϊόντα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία», τονίζοντας ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά. Η κυβέρνηση είναι πάνω από το πρόβλημα, ενώ πιέζει την ΕΕ για να δοθεί μια πανευρωπαϊκή λύση».

Σε ό,τι αφορά στις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές, δεδομένου ότι η Ελλάδα εισάγει περίπου 500.000 τόνους καλαμπόκι από τη Ρωσία και την Ουκρανία, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, ενώ για να καλύψουν ενδεχόμενο κενό στην αγορά, θα τεθούν επί τάπητος εναλλακτικές αγορές, όπως η Ρουμανία, Βουλγαρία, αλλά και η Νότιος Αμερική.

Ένα ακόμα θέμα που θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη είναι η πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας μέσω τεχνητών ελλείψεων στην αγορά, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία για υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων σε 7 κατηγορίες προϊόντων. Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η δήλωση των αποθεμάτων στην ειδική πλατφόρμα, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 48 ωρών.

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Γεωργαντάς στον ΣΚΑΪ «η σχετική ΚΥΑ θα εκδοθεί τη Δευτέρα (σ.σ σήμερα) κι εντός 48 ωρών πρέπει να δηλωθούν τα αποθέματα και το σημείο, στο οποίο βρίσκονται». Πρόσθεσε δε ότι η δήλωση θα πρέπει να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να καταγράφονται τα αποθέματα σε συγκεκριμένα προϊόντα σε όλη την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι υπόχρεοι είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελληνική Επικράτεια θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλουν στοιχεία για αποθέματα σε:

- πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,

- λιπάσματα,

- ζωοτροφές,

- ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,

- άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο, και

- φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

«Όλο αυτό γίνεται, γιατί ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει επάρκεια, πρέπει να υπάρχει και διαθεσιμότητα. Δεν πρέπει κανείς να διανοηθεί ότι μπορεί να κερδοσκοπήσει αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Πάντως, για όσες επιχειρήσεις δημιουργήσουν «τεχνητές ελλείψεις» κρατώντας για παράδειγμα τα προϊόντα στις αποθήκες ώστε να τα επαναφέρουν αργότερα σε πολύ πιο αυξημένη τιμή, προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα από 1.000-100.000 ευρώ, αλλά και κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς.

Πηγή: skai.gr