Τετ α τετ Δραγασάκη – Τσακαλώτου με Ντράγκι, & Brussels Group Therapy

Στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο φαίνεται να επικεντρώνει τις προσπάθειες της η κυβέρνηση για συμφωνία - πακέτο με τους δανειστές, καθώς οι πληροφορίες που έρχονται από το Βέλγιο, όπου συνεδριάζει με εντατικούς ρυθμούς το Brussels Group, κάνουν λόγο για «αρκετά μικρή» πρόοδο, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά να δηλώνει τη Δευτέρα ότι «απομένει ακόμα δουλειά.»

Οι ίδιες πηγές σημείωναν άλλωστε, ότι «είναι πολιτική η απόφαση της Ελλάδας για το αν θέλει να κλείσει τη διαπραγμάτευση.»

Η κυβέρνηση αναμένει ένα θετικό σήμα από το Brussels Group ώς την Τετάρτη, για να μπορέσει να δοθεί μία ανάσα στην ασφυκτιούσα ελληνική οικονομία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην συνεχεία η κυβέρνηση περιμένει και μία θετική δήλωση από το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μαζί με τον συντονιστή της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχουν αναλάβει «επικίνδυνη αποστολή» στη Φρανκφούρτη θα συναντηθούν εντός της ημέρας (Τρίτη) με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μια μέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας που θα κρίνει την απελευθέρωση της ρευστότητας. Στην αίσια έκβαση του θέματος καλείται να συμβάλει και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας που έχει διαμορφώσει μια πολύ καλή σχέση με τον κ. Ντράγκι.  

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, συναντάται αυτή την ώρα στο Παρίσι με το Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, ενώ το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Η Αθήνα προσβλέπει σε συμφωνία πακέτο, που θα μπορούσε να μη περιλαμβάνει και θέματα - αγκάθια, όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως διευκρινίζουν ότι για τα θέματα που θα μείνουν έξω από τη συμφωνία θα τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ένας οδικός χάρτης. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως βλέπουν αυτή τη λύση να προκρίνεται καθώς όπως τονίζουν με νόημα «δεν είναι δυνατόν μέσα 20 ημέρες να βρεθεί λύση για τα ασφαλιστικά ή για τα εργασιακά». «Δεν υπάρχει χρόνος, θέλει αναλυτικές μελέτες θέλει δουλειά» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε στο μεταξύ το βράδυ της Δευτέρας ο Αλεξης Τσίπρας.

Η επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ, έρχεται μετά από αναφορές του Μαξίμου για άκαμπτη στάση του Ταμείου στις μεταρρυθμίσεις, στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ενώ για αλλαγή στάσης του Ταμείου στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, κάνουν λόγο σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times.

Πηγή: skai.gr