Κλείσιμο

Δημοψήφισμα: Διαψεύδει η Γερμανία – Επιμένει η Προεδρία

Επιμένουν κύκλοι της ελληνικής Προεδρίας, παρά τη γερμανική διάψευση, ότι η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ευρώ. Τονίζουν ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου απεικονίζει το διάλογο.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Καγκελαρία απορρίπτει με έμφαση ότι διατυπώθηκε μια τέτοια αναφορά.

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung αναφέρει ότι στις αρχές της εβδομάδας και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από τους Έλληνες συνάδελφους τους να συζητήσουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

«Η Άγκελα Μέρκελ αρχίζει αισθάνεται δύσκολα» τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις «σκέψεις» τις Άγκελα Μέρκελ περί δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την παραμονή της στο ευρώ. Εκτίμησε ότι πρόκειται για «ένδειξη ότι αρχίζουν και ζορίζονται, ένδειξη ότι τώρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση».

«Κάτι συμβαίνει... κυκλοφορούν διπλωμάτες, περίεργοι άνθρωποι» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και χαρακτήρισε το θέμα σοβαρό και κάλεσε την προεδρία να δώσει στη δημοσιότητα τη συζήτηση.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως είπε, για το θέμα ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος του μετέφερε τη συνομιλία που είχε με τον Κάρολο Παπούλια, μετά το τηλεφώνημα που δέχτηκε ο δεύτερος από την Άγκελα Μέρκελ. Εκτίμησε ότι η Άγκελα Μέρκελ μίλησε για δημοψήφισμα με προφανή επιλογή να δημιουργήσει διλήμματα. Όπως είπε, «η Μέρκελ βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο πολιτικό κενό».

Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που τάσσονται υπέρ ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη θέλει τη χώρα μας στο ευρώ, επισήμανε ωστόσο ότι αποτελεί παρεξήγηση το κλίμα που καλλιεργείται από κάποιους πολιτικούς ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εναλλακτική λύση.

Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και η ΕΕ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα, τόνισαν ο πρόεδρος της Κομισιον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο προεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Λέσεκ Μπαλτσέροβιτς  δήλωσε στην Deutsche Welle ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των νέων εκλογών
Πηγή: skai.gr