Κλείσιμο

Ώρα μηδέν για ομόλογα και δανειακή σύμβαση

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σεργιάδου

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις συμφωνίες ανταλλαγής ομολόγων και της νέας δανειακής σύμβασης, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στη συνάντηση Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη με το Λουκά Παπαδήμο (το αργότερο μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι), κατά την οποία οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να συμφωνήσουν και για το πακέτο των νέων μέτρων που ζητούνται από τους δανειστές

Σε ομιλία του στη Χάγη ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι αναμένει την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος της εβδομάδας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών σχετικά με το PSI, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αποφασιστική πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί τόσο στη δημοσιονομική σταθεροποίηση, όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Τα «αγκάθια» του δεύτερου πακέτου

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιδιώκουν τη συμφωνία ενός δεύτερου πακέτου χρηματοδότησης για την Ελλάδα τη Δευτέρα, μια απόφαση που ελπίζουν να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στα οικονομικά της ευρωζώνης και να συμβάλει στην καταπολέμηση της κρίσης χρέους,

Το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα ενδέχεται να περιλαμβάνει συμφωνίες για την επίσημη νέα χρηματοδότηση, το μέγεθος των ζημιών που οι ιδιώτες ομολογιούχων είναι πρόθυμοι να δεχτούν, καθώς και νέες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να αναλάβει η Αθήνα.

Το δεύτερο πακέτο εκτιμάται ότι θα τερματίσει μήνες αβεβαιότητας σχετικά με τις ζημιές του ιδιωτικού τομέα από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, που έχει διαμορφωθεί στο 160% του ΑΕΠ, οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού σε πολλές χώρες της ευρωζώνης.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν τη Δευτέρα μεταξύ 08.00 και 14.00 GMT στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν το πακέτο, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. σε έκτακτη συνεδρίαση στις 16.00 GMT .

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Οκτώβριο να δανείσουν στην Ελλάδα επιπλέον 130 δισεκατομμύρια ευρώ, με την προϋπόθεση της παραίτησης των επενδυτών από το 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν, σε ονομαστικούς όρους. Παρ’ όλα αυτά, οι συνομιλίες για τους όρους των εν λόγω απωλειών έχουν προχωρήσει από τότε και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank δήλωσε ότι οι ομολογιούχοι είναι πλέον έτοιμοι να χάσουν το 70% της καθαρής τωρινής αξίας της επένδυσής τους.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών στις 30 Ιανουαρίου ήταν «σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκές» σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και ότι περαιτέρω βήματα θα χρειαστούν για να εφαρμοστoύν αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες στα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης ζήτησαν να συμφωνηθεί το ταχύτερο δυνατόν το δεύτερο πακέτο που θα χρηματοδοτήσει την Αθήνα για το 2014, όταν τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ του τωρινού πακέτου θα έχουν εξαντληθεί.


Πηγή: skai.gr