Οι μπουλντόζες και η Μύκονος

Το παρήγορο είναι, πως το μήνυμα της Μυκόνου πήραν και άλλα τουριστικά νησιά, όπου επίσης κινήθηκαν διαδικασίες ερευνών για παρανομίες

Χρειάστηκε να περάσουν τουλάχιστον δύο δεκαετίες για να αποφασιστεί να τηρηθούν οι νόμοι, με όσα κουσούρια διαθέτουν, σε τουριστικές περιοχές, και μάλιστα πρώτα στη Μύκονο που ανήκει στην υψηλότερη τουριστική κλίμακα παγκοσμίως.

Μέχρι πρόσφατα, όταν δόθηκε εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές και να επιβάλλουν κυρώσεις στη Μύκονο ειδικά, για σωρεία παραβιάσεων στο περιβάλλον, οι κρατικές υπηρεσίες έβλεπαν τις παρανομίες να περνούν και έκαναν πραγματικά «την πάπια».

Το γεγονός ότι οι κρατικές υπηρεσίες εθελοτυφλούσαν για δεκαετίες και η παρανομία οργίαζε, είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν ακραίας μορφής παραβιάσεις στη νομοθεσία για το περιβάλλον, αλλά και στην προστασία γενικά ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

Τώρα, εστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, πριν αρχίσει η προεκλογική περίοδος και κατά τη διάρκεια της, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και άλλων υπουργείων κινητοποιήθηκαν και μάλιστα με ένταση, ενώ ζήσαμε το πρωτοφανές στην ελληνική επικράτεια, να μπαίνουν μπουλντόζες και να γκρεμίζουν αυθαίρετα!

Μάλιστα, το πράγμα πήγε πολλά βήματα πιο μπροστά, αφού επιχειρηματίες που είδαν τις επιχειρήσεις τους να κινδυνεύουν να κλείσουν, έσπευσαν μόνοι τους, χωρίς να περιμένουν το κράτος και έβαλαν μπουλντόζες και γκρέμισαν, ό,τι είχε κριθεί ως παράνομο.

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ! Προς τούτο η παρουσία του εισαγγελέα Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου υπήρξε σημαντική. Οι κρατικές υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να μπεί επιτέλους τάξη σε μια κατάσταση παρανομιών που είχε γίνει καθεστώς, κινήθηκαν αποδεικνύοντας , πως όταν το κράτος θέλει, και οι πολίτες υπακούουν και η νομιμότητα επιβάλλεται.

Το παρήγορο είναι, πως το μήνυμα της Μυκόνου πήραν και άλλα τουριστικά νησιά, όπου επίσης κινήθηκαν διαδικασίες ερευνών για παρανομίες, για παράδειγμα στην κοντινή στη Μύκονο, Τήνο, ενώ έρευνες άρχισαν να γίνονται και αλλού.Το ζητούμενο πλέον είναι, να τηρείται ο νόμος και παράλληλα οι επιχειρήσεις να δουλέψουν, γιατί ο τουρισμός είναι η μεγάλη βιομηχανία της χώρας.

Αλλωστε και τις επιχειρήσεις συμφέρει η τήρηση της νομιμότητας για πολλούς πολλούς λόγους. Σε ένα κατεστραμμένο περιβάλλον, όλοι οφείλουν να το αντιληφθούν, ο τουρισμός έχει πολύ κοντά ποδάρια...