Κλείσιμο

Toυ Στέλιου Κάνδια
 

Προ ετών σε επίσκεψη μου στην Κνωσσό είδα ένα γκρουπ Ιαπώνων να φορά μάσκες. Ένα ασυνήθιστο θέαμα λίγα χρόνια πριν, αλλά τόσο κοινότοπο σήμερα, που ωστόσο είχε προκαλέσει εντύπωση. Είχα θεωρήσει τότε προσβλητική τη στάση των Ιαπώνων, με κάποιον ξεναγό να μού εξηγεί ότι "δεν το κάνουν για να προστατέψουν αυτούς από εσένα, το κάνουν για να προστατέψουν εσένα απ' αυτούς". Η λογική της αυτοπειθαρχίας διέκρινε ανέκαθεν τους Ιάπωνες ακόμα στην εποχή των σογκουνάτων, ακόμη και στις (αυτο)καταστροφικές τους πράξεις.

Κι από τους σογκούν του προχθές και τους συμπαθείς συνταξιούχους Ιάπωνες του χθες, στους Ελληνάρες κοβιντομάχους του σήμερα. Τους βλέπεις γύρω σου. Τούς ζητάς να φορέσουν μάσκα, κάποιοι αντιδρούν, κάποιοι το κάνουν με μορφασμούς τύπου Dulcolax, κάποιοι σε αγνοούν κάνοντας παθητική αντίσταση αλά Γκάντι απ' την Αταλάντη. Κάποιοι επιτίθενται σε δασκάλους, άλλοι, οι λοιμωξερολόγοι, (θεωρούν εαυτούς Τσιόδρες αλλά είναι πόρδες), ανακοινώνουν περισπούδαστα πορίσματα μπροστά στις κάμερες για το "πώς θα είναι τα παιδιά που θα φοράνε μάσκες του χρόνου" (Spidermen μήπως λόγω μάσκας;). Και δεν τους νοιάζει αν τα παιδιά τους δεν πάνε κι ένα χρόνο στο σχολείο. Υγεία να (μην) υπάρχει. 

Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί που το παίζουν μάγκες κι άτρωτοι. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου φυσικά. Ο υπεράνθρωπος της Νίτσας πιστεύει ότι κορωνοϊός υπάρχει, αλλά "τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο μάς τα λένε". Είναι συνήθως νέος, υγιής, δεν φοράει μάσκα, δεν παίρνει καμία προφύλαξη πολλές φορές δε, δηλώνει και περήφανος γι' αυτό. Θα μού πει κανείς πρέπει να υπάρχει και κάτι πολύτιμο στο κρανίο σου για να το προφυλάξεις.

Άλλος Ελληνάρας απ' την άλλη, φοράει μάσκα στα "ΜΜΜ" μπας και του κόψουν πρόστιμο (κάνε μου λιγάκι ΜΜΜ). Τη φοράει στο στόμα, πίσω από το κεφάλι, κάτω από το κεφάλι, πάνω από το κεφάλι, ίσως και πάνω από τα μάτια σαν τον Οιδίποδα, φοριέται και σα κόσμημα, αλλά ποτέ δεν πετυχαίνει το στόχο. Γενικά ανέκαθεν ήταν βρομιάρης και άστοχος. Παντού. Μεταφορικά και κυριολεκτικά για τα πανηγύρια. 

Από κοντά στον πανηγυρτζή ο συνωμοσιολογόγος. Που θεωρεί ότι είτε την πανδημία την προκαλεί το 5G (που δεν έχουμε στην Ελλάδα) ή ότι πανδημία δεν υπάρχει, ή πάλι ότι ο κορωνοϊός είναι συνωμοσία μιας σκιώδους παγκόσμιας διακυβέρνησης που θέλει να φέρει μια "τσιπαρισμένη" παγκόσμια νέα τάξη. Ο γιατρός είπε να τούς λέμε εντάξει.

Και μην αρχίσουμε για τον αντιεξουσιαστή. Όντας θρασύδειλος ανέκαθεν φορούσε μάσκα γιατί καλά τα επαναστατικά σπορ, να καίμε και κάνα κάδο να περνάει η ώρα, αλλά να μην έχουμε και μπλεξίματα με τις αρχές. Τώρα ο αντιεξουσιαστής δηλώνει αντίθετος στη χρήση μάσκας που συνεχίζει να φοράει. Από τον Μαλατέστα στον μ... Θου Κύριε.

Πιο επικίνδυνος όλων βέβαια ο σοβαροφανής λοιμωξερολόγος "εκπρόσωπος φορέα". Στον αστερισμό του κορωνοϊού ζητά υγειονομικά ρουσφέτια για τον κλάδο του έχοντας εκδώσει το δικό του πόρισμα. Το θέμα είναι αν εισακούεται. 

Επιμύθιο; Οι Covidiots λοιμωξερολόγοι "όλα τα σφάζω, όλα τα ξέρω, όλα τα μαχαιρώνω" ζουν ανάμεσα μας. Τα κοβιντοζώα που διαψεύδουν τη Δαρβινική θεωρία περί εξέλιξης των ειδών θέτουν τους εαυτούς τους, αλλά κυρίως εμάς, σε κίνδυνο. Και δεν είναι είδη προς εξαφάνιση, αλλά ανθεκτικότεροι από τις κατσαρίδες σε πυρηνικό ολοκαύτωμα. Ανθεκτικότεροι κι από τον κορωνοϊό, απλώς και μόνο γιατί η βλακεία παραμένει ανίκητη και δεν υπάρχει εμβόλιο.