Κλείσιμο

Νοικιάζεται το διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη στο οποίο έζησε ο Ζαν-Μισέλ Μπασκιά

Το ακίνητο στην οδό Γκρέιτ Τζόουνς 57 άνηκε στον  Άντι Γουόρχολ και νοικιάζεται για «μόλις» 60.000 δολάρια τον μήνα.

 Το 1983, ο καλλιτέχνης ο Ζαν-Μισέλ Μπασκιά νοίκιασε ένα διαμέρισμα και χώρο στούντιο στη Νέα Υόρκη από τον πρωταγωνιστή του κινήματος της ποπ - αρτ, Άντι Γουόρχολ, φίλο και μέντορά του.

Ο Μπασκιά συνέχισε να ζει και να εργάζεται στο ακίνητο στο Μπάουερι μέχρι τον θάνατό του το 1988,  σε ηλικία μόλις 27 ετών. 

Τώρα, οι λάτρεις της τέχνης έχουν την ευκαιρία να νοικιάσουν το τριώροφο κτίριο, αν μπορούν να διαθέσουν 60.000 δολάρια τον μήνα.

Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό Γκρέιτ Τζόουνς 57 και διατίθεται προς ενοικίαση από την Meridian Capital Group. Το κτηματομεσιτικό γραφείο περιγράφει τον τελευταίο όροφο ως «ανοιχτή σοφίτα». Το ισόγειο φιλοξένησε πρόσφατα το ιαπωνικό εστιατόριο Bohemian.

«Έξω από το κτίριο, πλακέτα τοποθετημένη από την Εταιρεία Διατήρησης της Ιστορίας του Γκρίνουιτς Βίλατζ τιμά τη μνήμη του αείμνηστου ενοικιαστή της: «Ο διάσημος καλλιτέχνης Ζαν - Μισέλ Μπασκιά έζησε και εργάστηκε εδώ, στο ακίνητο που ανήκε στον φίλο και μέντορά του Άντι Γουόρχολ».

Οι πίνακες και άλλα έργα του Μπασκιά έθεσαν υπό αμφισβήτηση καθιερωμένες αντιλήψεις για την υψηλή και χαμηλή τέχνη, τη φυλή και την τάξη, ενώ σφυρηλάτησαν μια διορατική γλώσσα που αψηφούσε τον χαρακτηρισμό» αναφέρει το κτηματομεσιτικό γραφείο.

Γεννημένος στο Μπρούκλιν, ο Μπασκιά ξεκίνησε την καριέρα του ως καλλιτέχνης της street art ως το ήμισυ του ντουέτου πίσω από το ψευδώνυμο SAMO και παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες των δεκαετιών του 1970 και του 1980. Ενώ πέθανε σε ηλικία 27 ετών, δημιούργησε περίπου 600 πίνακες και 1.500 σχέδια στη σύντομη καριέρα του.

Πηγή: skai.gr