Ομόφωνα ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Η κατηγορία της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο (για την περίπτωση του Άλκη) μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ κάποιοι κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί

Ένοχοι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, κατά την άγρια οπαδική επίθεση που πάγωσε το πανελλήνιο, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022, στην περιοχή της Χαριλάου.

Οι δικαστές του Κακουργιοδικείου (τρεις τακτικοί και τέσσερις ένορκοι) κατέληξαν στην ετυμηγορία τους, ύστερα από πολυήμερη διάσκεψη, αφού αξιολόγησαν το σύνολο των αποδεικτικών μέσων, τις μαρτυρίες και απολογίες των κατηγορουμένων, όπως εισφέρθηκαν στη δίκη κατά τις 47 συνεδριάσεις που προηγήθηκαν τους τελευταίους πεντέμισι μήνες.

Γονείς

Λίγο μετά τις 9.45 το πρωί, το δικαστήριο ανέβηκε στην έδρα σε μία ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα, με την πρόεδρο να καλεί έναν έναν τους κατηγορούμενους να σηκωθούν από τη θέση τους προκειμένου να τούς απαγγείλει την απόφαση.

Η κατηγορία της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο (για την περίπτωση του Άλκη) μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (το ίδιο και οι απόπειρες ανθρωποκτονίας για τους δύο φίλους του), ενώ 7 εξ αυτών κρίθηκαν ένοχοι ως αυτουργοί στην πράξη αυτή και οι υπόλοιποι 5 ως συνεργοί. Ομόφωνη ήταν η απόφαση για τη δολοφονία του Άλκη και τον φίλο του, ενώ κατά πλειοψηφία (5-2) για τον δεύτερο τραυματία νεαρό.

Αναλυτικά οι 12 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής πράξεις::

Ο 10ος κατηγορούμενος κηρύχθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Άλκη Καμπανού, για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Α.Β. και κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Δ.Κ. Ακόμα, ομόφωνα ένοχοι για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά, κατοχή αντικειμένου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του αθλητικού νόμου και επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. 

Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος κηρύχθηκαν ομόφωνα ένοχοι για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Άλκη Καμπανού, για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Α.Β. και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Δ.Κ. Ακόμα, ομόφωνα ένοχοι για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά, κατοχή αντικειμένου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του αθλητικού νόμου και επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. 

Οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος, 12ος κηρύχθηκαν ομόφωνα ένοχοι για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Άλκη Καμπανού, για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Α.Β. και ένοχοι κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Δ.Κ. Ακόμα, ομόφωνα ένοχοι για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά, κατοχή αντικειμένου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του αθλητικού νόμου και κατά περίπτωση παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Αναφορικά με την πλειοψηφία που προέκυψε επί της ενοχής για την απόπειρα και τη συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του Δ.Κ., μειοψήφισαν οι δύο τακτικές δικαστές, θεωρώντας πως η κατηγορία έπρεπε να μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

κατηγορούμενος

Το Δικαστήριο διέκοψε ενόψει των ελαφρυντικών που θα αιτηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης, ενώ επικράτησε ένταση με αποδοκιμασίες σε βάρος των κατηγορούμενων, με παρευρισκόμενους να φωνάζουν «δολοφόνοι».

Με απόφαση της προέδρου της έδρας, όσοι παρακολουθούσαν τη δίκη όρθιοι, ζητήθηκε να βγουν έξω από την αίθουσα μετά την ένταση που δημιουργήθηκε.

κατηγορούμενος

Σε όσους έμειναν μέσα, απευθύνθηκε ο πατέρας του Άλκη, Αλκιβιάδης, στους οποίους τόνισε: Δεν βγαίνουν οι αποφάσεις, ούτε με κραυγές, ούτε με φωνές. Παρακαλώ καθίστε για να κάνουν τη δουλειά τους οι δικαστές.

Ένταση έξω από τη δικαστική αίθουσα

Μεγάλη ένταση επικρατεί έξω από την αίθουσα όπου τουλάχιστον 20 οπαδοί του Άρη φωνάζουν “ισόβια” και “σκ@@@ στα αδέρφια σας”.

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται στην είσοδο του ΜΟΔ προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των ατόμων στη δικαστική αίθουσα.

Πηγή: skai.gr