Energycost.gr: Πλαφόρμα για σύγκριση τιμών ρεύματος και αερίου

Ενα πολύτιμο εργαλείο για την επιλογή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θέτει στη διάθεση των καταναλωτών η ΡΑΕ, βάζοντας τέλος στην αδιαφάνεια που συνοδεύει σε πολλές περιπτώσεις την εμπορική πολιτική των εταιρειών και καθιστά δύσκολη τη σύγκριση των τιμολογίων από την ευρεία γκάμα των 275 προϊόντων για το ρεύμα και των 112 για το φυσικό αέριο. 

Από αύριο τίθεται σε λειτουργία το εργαλείο σύγκρισης τιμών μέσω του www.energycost.gr, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα 387 τιμολόγια (ρεύματος και φυσικού αερίου) για οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις που δεν ξεπερνούν τα 25 kVA σε εγκατεστημένη ισχύ.

Ο αριθμός και η δομή των τιμολογίων είναι τέτοια που δυσκόλεψαν ακόμη και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία ολοκλήρωσε το εργαλείο σύγκρισης τιμών με τη συνδρομή της IKNOWHOW Πληροφορική. Οι καταναλωτές μπαίνοντας στην ιστοσελίδα θα μπορούν όχι μόνο να βλέπουν τα διαθέσιμα τιμολόγια, αλλά και να καταχωρίζουν τα στοιχεία της κατανάλωσής τους και τα χαρακτηριστικά της σύνδεσής τους (π.χ. μονοφασική ή τριφασική), να δηλώνουν αν προτιμούν προϊόν σταθερής τιμής ή με ρήτρα και στη συνέχεια να επιλέγουν το φθηνότερο γι’ αυτούς τιμολόγιο.

Οι προμηθευτές θα αναρτούν οι ίδιοι τα τιμολόγιά τους με την υποχρέωση να τα επικαιροποιούν όταν υπάρχουν αλλαγές. Τα στοιχεία θα ελέγχονται από τη ΡΑΕ και στη συνέχεια θα προχωράει, μέσω μιας παραμετροποίησης που θα λαμβάνει υπόψη της κάθε σκέλος διαμόρφωσης του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων, στη σύγκρισή τους.

Το εργαλείο σύγκρισης τιμών όχι μόνο αποτυπώνει και συγκρίνει το ανταγωνιστικό σκέλος των προσφερόμενων τιμολογίων, αλλά υπολογίζει και το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, που είναι μεν κοινές για όλους τους προμηθευτές, αλλά συναρτώνται με την κατανάλωση ενέργειας. 

Θολά σημεία για τους καταναλωτές είναι συνήθως οι διάφορες κατηγορίες ρητρών, που περιλαμβάνουν πολλά τιμολόγια, όπως και τα πάγια τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής του λογαριασμού ή την ποσότητα ρεύματος, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολα συγκρίσιμη η τελική επίπτωσή τους στον λογαριασμό. Η ΡΑΕ ενσωμάτωσε στο εργαλείο και τις εκπτώσεις των δικαιούχων του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου (επιδοτούμενο τιμολόγιο για ευάλωτους καταναλωτές). Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, ολοκλήρωσε την πρώτη έκδοση του κανονισμού λειτουργίας τού εν λόγω εργαλείου στα πρότυπα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στον οποίο αποτυπώνονται οι ρόλοι των εμπλεκόμενων μερών, καθώς και οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα αυτών, με στόχο τη διαρκή διασφάλιση της άρτιας λειτουργίας του συστήματος.